Turska ponovo nadmašila Evropu

Prvi rezultati Evropske komisije za putovanja pokazuju nastavak turskog turističkog oporavka u 2018toj godine. NAime prikazuju rast od 22,3 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Ukupni dolasci u 2018toj godini u Tursku nadmašuju 47 miliona dolazaka, što predstavlja novi rekord, navodi se u izvještaju.

Ono što je interesantno da iako je turski turizam na putu oporavka od terorističkih napada i pokušaja puča u 2016toj godini, dolasci sa glavnih tržišta - Britanije i Njemačke su i dalje dosta ispod nekadašnjih rezultata, čak i prikazuju blagi pad u odnosu na 2017tu.

 

Pretpostavlja se da je rast u 2018toj uzrokovan i slabom turskom lirom, te zbog toga jeftinijim hotelima. Pored toga Ankara je dosta postigla u poboljšanju percepcije Turske kao bezbjedne destinacije, što je odmah rezultiralo u povećanju porodičnih dolazaka.

Zemlje kao Španija, Portugal, kao i djelom Jadranska regija su u prethodnim godinama osjetile benefite od nestabilnosti u Turskoj, ali se već ove sezone osjeća pad - u Španiji za 0,7 procenata, a u Portugalu za 0,2 u odnosu na prošlogodišnje međunarodne dolaske.

 

Ono što nas zanima, je da se ipak nalazimo pri vrhu destinacija koje su rasle u 2018toj godini. Naime, na listi poslije Turske, Srbija bilježi rast dolazaka od 14,7 procenata, Malta 14,5%, Crna Gora 14% i Litvanija 10,1%.

Najveći pad ima Britanija - 5,3%, ali dobrim dijelom i zbog toga što je imala impresivnu prethodnu, 2017tu godinu, piše u izvještaju ETCa.

 

Evropa generalno raste kao destinacija, dobrim dijelom zbog toga što nije bilo terorističkih napada, a naročito destinacije koje ranije nisu bile toliko popularne - vjerovatno jer gosti žele da posjete destinacije "koje drugi nisu vidjeli"

 

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti