Turski hotelijeri bore se za opstanak

ZA HOTELE širom Turske 2020. godina pretvorila se zbog koronavirusa u borbu za opstanak, a ishod će biti presudan za turistički sektor na kojem tamošnja vlada gradi i stabilnost domaće valute i bilance plaćanja, prenosi HINA

"Precrtali smo ovu godinu. Cilj nam nije zarada", rekao je generalni direktor hotela Aquasis Deluxe Deniz Tas, koji su u prošlosti bilježili solidanuposjetuposebno britanskih i njemačkih gostiju.

Ove godine dvije trećine rezervacija čine domaći gosti. Stopa popunjenosti bolja je nego u nekim hotelima na turskoj obali Mediterana ili u Istanbulu, gdje je rezervisana samo trećina soba ili čak i manje.

Posljedice nadilaze gradove i milione radnika zavisnih turističkom sektoru - turizam je godinama ublažavao problem manjka u turskom bilansu plaćanja. Zabrinutost zbog izostalog priliva turističkih deviza bila je jedan od razloga što je lira snažno oslabila u proteklim sedmica.

Manjak u platnoj bilansi dostigao je u prvoj polovini godine 20 milijardi dolara, a agencija za kreditne rejtinge Fitch procjenjuje da bi dijelom i zbog "urušavanja turizma" u ovoj godini mogao iznositi 3,2 posto BDP-a.

Ankara pokušava spasiti sektor intenzivnom diplomatijom i programima izdavanja zdravstvenih i higijenskih certifikata za hotele, aviokompanije i aerodrome, koji trebaju privući turiste.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti