U Budvi održan 38. sastanak Evropske bankarske federacije (EBF)

Crnogorski bankarski sektor ostvario je značajan trend rasta aktive, depozita, kredita i kapitala i poslije dužeg perioda 2013. godinu završio sa pozitivnim rezultatom, kazao je generalni sekretar Udruženja banaka Crne Gore (UBCG) Mirko Radonjić.

UBCG bilo je domaćin 38. sastanka Evropske bankarske federacije (EBF) održanog u hotelu Avala u Budvi.

Guverner Centralne banke Crne Gore (CBCG) Milojica Dakić govorio je o procesu prisupanja Crne Gore Evropskoj uniji, a posebno o Poglavlju četiri koje se odnosi na zakonske propise koji regulišu bankarski sektor.

“Dakić se osvrnuo i na problem loših kredita zbog čega je CBCG zajedno sa Ministarstvom finansija i Svjetskom bankom pokrenula projekat pod nazivom ‘Podgorički pristup’, u okviru kojeg je posebno istakao značaj donošenja Zakona o dobrovoljnom finansijskom restrukturiranju“, saopšteno je iz UBCG-a.

On je naglasio da je 2013. godina ekonomskog oporavka kada je Crna Gora izašla iz recesije bilježeći rast u svim oblastima bankarskog poslovanja.Sada je bankarski sistem u Crnoj Gori stabilan, likvidan i solventan.

Na sastanku su razmijenjena iskustva i razmotrena najnovija dešavanja u bankarskom sektoru u EU i zemljama regiona, najnovije promjene u zakonodavstvu Evropske unije, uticaj posljednjih izbora u EU na bankarski sektor,a predmet diskusije bila je i problematika sprečavanja pranja novca.

bankar.me.jpg

EBF postoji više od 50 godina i okuplja oko 4.500 banaka širom Evrope, prenosi portal Cdm.me.

Sastanku su prisustvovali predstavnici EBF-a iz Brisela, kao i udruženja banaka Albanije, Austrije, Bosne i Hercegovine, Češke, Francuske, Holandije, Hrvatske, Litvanije, Mađarske, Makedonije, Poljske, Rusije, San Marina, Srbije, Turske i zemlje domaćina Crne Gore.

Naredni sastanak će se održati u Briselu, krajem godine.

cdm.me/bankar.me

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti