Ugostiteljski lokali u Budvi od danas zaključani,prijeti otkaz za dvije hiljade ljudi

Budvanski ugostitelji traže preispitivanje odluke NKT-a i Instituta za javno zdravlje o zatvaranju lokala na dvije sedmice zbog pogoršane epidemiloške situcije.Tvrde da oni nijesu krivci i da ovakvim mjerama se u pitanje dovodi egzistencija oko dvije hiljade zaposlenih.Podrška ugostiteljima stigla je sa raznih adresa. ostaje da se vidi da li će odluka biti preispitana,jer u suprotonom ugostitelji najavljuju proteste u Budvi.Ugostitelji su dali rok od 48 sati da nadležni preispitaju odluku.

Predsjednik Udruženja, Vido Markićević, kazao je da nijesu saglasni sa zatvaranjem ugostiteljskih objekata.“Postoje druge branše koje su dozvoljene, ne znam zbog čega ne možemo raditi. Žao nam je što je epidemiološka situacija u Budvi takva kakva jeste, ali mi smo se od prvoga dana pridržavali svih mjera NKT-a. Nijedan naš kolega, niti jedan zaposleni nije bio zaražen koronavirusom. Ova mjera će nam dodatno usložiti naše poslovanje. Bez subvencija, koje treba Vlada da da i to ne u iznosu od 50 odsto, već 100 odsto. Bojimo smo da ćemo se da ovo što smo prethodnih šest, sedam mjeseci trpjeli ekonomski udar, bili odgovorni, držali radnike, da nećemo moći izdržati ovu mjeru. Mnogi ugostitelji se neće moći oporaviti i nastaviti da rade. Bojim se da će doći do velikih protesta naših radnika, jer nećemo moći isplatiti plate”, poručio je Markićević.

Ugostitelj Nikola Buzdovan ocijenio je podaci koji čine kumulativnu incidenciju za Budvi nijesu ispravni.“Imamo činjenično stanje da u Budvi postoje 32 hiljade zdravstvenih knjižica , a nama su računali na 20 hiljada stanovnika. Tako da dajemo rok od 48 sati da se preispitaju podaci i da na osnovu toga donesu nove odluke. Nemamo u Udruženju nijednog zaraženog, niti jednu kaznu za nepoštovanje mjera. Nemamo nijednu kaznu ni kada je riječ o zabrani pušenja. Smatramo da ne možemo biti krivci za sve što se dešava. Ako se u slučaju korone već bavimo prepisivačkom politikom stranih zemalja, za šta nemamo ništa protiv, ali onda ajmo da tu politiku prepišemo do kraja. Sve zemlje koje donesu ovakve odluke prate i subvencije i do 500 eura. Ovdje smo danas da izrazimo protest da nam se prilikom zatvaranja isplate subvencije kako bi naši zaposleni opstali. Nama je najlakše da zatvorimo lokale ove zime. Ali dvije do tri hiljade
zaposlenih bi ostalo bez posla. Ovdje nijesmo da prijetimo, već želimo da ostanemo ono što smo bili uvijek”,kazao je Buzdovan.

Ugostitelj Luka Vučković je ponovio da će, ukoliko se ovakva mjera sprovede, zaposleni će ostati bez posla.“Imali smo mnogo tešku sezonu, rijetko ko je uspio da ima i 30 odsto od prometa od prošle godine. Čeka nas zima, nećemo imati ni dočeka Nove godine, treba da se nešto uradi da se spasimo, da se nadje neki kompromis. Moramo da se traži način da mi radimo i da nam institucije to omoguće”, kazao je Vučković.

Radović traži preispitivanje odluke

Predsjednik Skupštine opštine Krsto Radović (Demokrate) solidarisao se sa budvanskim ugostiteljima i podržao njihovo neslaganje da se ugostiteljski objekti zatvore na dvije sedmice.

“Kao predsjednik SO Budva i odgovoran predstavnik gradjana Budve, prije svega moram da istaknem izrazitu zabrinutost razvojem epidemiološke situacije u Budvi posljednjih nedelja. Posebno uvažavam činjenicu da je ovakva situacija značajno doprinjela preopterećenju zdravstvenog sistema i sa posebnim poštovanjem i ogromnom zahvalnošću se obraćam svim našim zdravstvenim radnicima, bez izuzetka. Uvjeren sam da ovaj stav dijeli najveći broj mojih sugradjana koji se u ovoj specifičnoj situaciji ponaša odgovorno i poštuje sve mjere struke”, kazao je Radović.Sa druge strane,kako je kazao, kao dugogodišnji ugostitelj “izražavam apsolutnu solidarnost sa ugostiteljima Budve koji su danas opravdano izrazili protest i neslaganje sa 15-dnevnim zatvaranjem ugostiteljskih objekata u Budvi”.“Prije svega, neprihvatljivo je kao osnovicu za utvrdjivanje kumulativne incidencije u Budvi uzimati popis iz 2011. godine jer smo svi svjedoci trenda migracije i doseljavanja u Budvu koje traje nekih 15-ak godina i on godišnje po nekom nepisanom pravilu iznosi i preko 500 stanovnika više. Sem toga, u Budvi trenutno boravi i veliki broj
nerezidenata, ali i odredjeni broj turista, što pokazuju i zvanični podaci. Sasvim je opravdano kao osnovicu uzeti podatke Monstata ili MUP-a, koji vode evidenciju o broju stanovnika i migracijama. Takodje se mora uvažiti značaj ugostitelja Budve kao najznačajnijeg faktora u privredi Crne Gore, koji osim što upošljavaju preko 5000 radnika, izdvajaju značajna sredstva po osnovu poreza, taksi i parafiskalnih nameta u budžet grada i države”, naglasio je Radović i dodao:“Najlakše je, kao što su i oni samo rekli, da “zatvore” svoje objekte do maja iduće godine i ostave bez posla preko 2000 radnika koje upošljavaju u toku zime. Ali moramo biti svjesni kakav bi to bio okidač za socijalne nemire i kakav bi to domino efekat stvorilo na i ovako uništenu ekonomiju Crne Gore, koja je posebno pogodjena pandemijom i dvomjesečnom zabranom rada skoro svih djelatnosti u državi. Apsolutno se slažem sa stavom da zbog nekoliko neodgovornih
pojedinaca ne smije ispaštati 98% odgovornih i savjesnih ugostitelja i gradjana, već je treba ići sa drakonskim kaznama ka onima koji ne poštuju mjere i preporuke IJZ i NKT. Još jednom pozivam NKT i IJZ da uvaže sugestije ugostitelja, koji se nalaze u jako teškoj situaciji i da još jednom razmotre metodologiju po kojoj utvrdjuju kumulativnu incidenciju, ali i krajnje poslijedice ovako oštre mjere ka samo jednoj privrednoj grani. Takodje im upućujem molbu da još jednom razmotre neophodnost zatvaranja vrtića i škola, a posebno škola u kojima se mjere zaista doslijedno sprovode. Na kraju, pozivam sve sugradjane na solidarnost i na poštovanje mjera i preporuka epidemiloga i infektologa, kako bismo sa što manje žrtava i poslijedica konačno
izašli iz ovog košmara koji nam je stvorio virus COVID-19”, zaključio je Radović.

 

Simović razumije stavove budvanskih ugostitelja

Predsjednik Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti (NKT),Milutin Simović saopštio je da "u potpunosti razumije stavove budvanskih ugostitelja, kao i stavove nikšićkih i podgoričkih ugostitelja sa kojima je i neposredno razgovarao." Svi oni predlažu, s pravom, pojačani inspekcijski nadzor i sankcije za one koji ne poštuju mjere", navodi se u saopštenju Simovića.Simović smatra da zbog neodgovornih ne treba da ispaštaju oni koji poštuju sve mjere."Zbog takvih ne treba i ne smiju da ispaštaju oni koji poštuju sve mjere i samim tim ne predstavljaju rizik za širenje virusa. Na taj način ugroženi su odgovorni ugostitelji i njihov posao i njihovi zaposleni i egzistencije njihovih porodica. To nije pravedno", kazao je Simović i dodao:Veći epidemiološki rizik predstavljaju sva masovna okupljanja, uključujući svadbe, proslave raznim povodima, kao i razna vjerska i politička okupljanja kojima svjedočimo svakodnevno".

PODIJELI

Tagged under

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti