Uloga kotorskih mačaka u I svjetskom ratu

Kotorske mačke su još jedna tradicija drevnog grada, uz kuriozitet da su sa golubovima u najboljim odnosima, pa ih nerijetko možete kaletama, pjacetama i u portunima sresti “ruku pod ruku” ili šotobraco, kako kažu stari Kotorani.


Njihovo najomiljenije stanište je kotorska Pjaca od kina, gdje se od prošle godine u prizemlju nekadašnjeg samostana Gospe od anđela nalazi Muzej od mačaka.
Italijan Pierro Pazzi, stručnjak za mletačko zlatarstvo i primijenjenu umjetnost, kolekcionar iz Venecije je u posjedu preko 10 hiljada različitih razglednica, prethodnica kartolina, medalja, raznih revija i časopisa, stripova, knjiga iz XVII vijeka, koje tretiraju mačku kao temu.
Trenutno je u ovom muzeju postavljena izložba pod nazivom “Mačka u I svjetskom ratu”, povodom obilježavanja sto godina od ovog događaja.
Ovo je, priča Pazzi, putujuća izložba.
“Jedna je postavljena u Veneciji, u palazzo Ducale, druga na Rijeci, a treća u Kotoru. Mačka je kao maskota i koristila je vojnicima da od miševa obezbjeđuje hranu koju su sakrivali. Prikazane su u igri sa vojnicima u predahu, uglavnom na fotografijama ili crtežima, grafikama”, objašnjava Pazzi.
Mačka je kasnije imala svoju poruku na čestitkama i razglednicama.
Izložba tretira period I Svjetskog rata od 1914. do 1918. godine i moguće da je jedina izložba u Boki Kotorskoj koja je posvećena I Svjetskom ratu.
Boka je bila veoma važna vojna luka austrijskog carstva, a mnogi Bokelji su služili njenu mornaricu, podsjeća Pazzi.
Originalni i zanimljiv Muzej mačaka u starom kotorskom gradu dnevno posjeti oko stotinu turista, koji mogu da se fotografišu u muzeju ili da fotografišu bilo koju izloženu sliku.
U vitrinama, najveći dio izložbe zauzimaju razglednice koje se na najbolji način mogu približiti različitim narodima.
Inače ovakav muzej u svijetu postoji samo u Veneciji, Maleziji, Americi i Kotoru, kazao je za Skala radio njegov direktor Pierro Pazzi.

Izvor: Skala radio

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti