Upoznajmo se sa morskim vjetrovima

 Nautičarima početnicima, vjetrovi bude najveće strahove. Iako su neki od njih potpuno nepredvidivi, većina se ipak predviđa vremenskom prognozom, kao i očekivano stanje mora koje nastaje njihovim dejstvom. Sve što je potrebno, je pratiti vremenske prognoze i upozorenja meteoroloških zavoda, a za eventualna iznenađenja, upoznajemo vas na najčešćim vjetrovima Jadranskog i Mediteranskog područja.

Tramontana:     

Hladni sjeverni vjetar, tipičan za Sredozemno područje. Uglavnom je umjerene jačine i duva u vedrim danima. Vjesnik je proljepšanja vremena. Na otvorenom moru stvara visoke talase.

 

Bura:    

Duva s kopna na more i veoma utiče na život ljudi. Duva uglavnom u hladnije doba godine, mada postoje predjeli gdje je gotovo konstantna pojava i u njima je razvoj vegetacije nemoguć. Izuzetno je snažan i stvara vrlo uzburkano more u priobalnom pojasu. Njeni udari su u talasima i veoma nepredvidivi.

 

Levant:     

Javlja se kada se ciklon i anticiklon sudare, čini prelaz juga u buru i u zavisnosti od inteziteta, može biti levantin (slabog intenziteta), levantun (jačeg intenziteta) i levantarun (olujnog intenziteta). Duva sa istoka i na Jadranu za vrijeme njegovog duvanja, najčešće na otvorenom duva jak jugo, dok je pod dno Velebita jaka bura.

Najčešće ga prati vlažno vrijeme i more je veoma uzburkano.

Široko (Jugo)

Vjetar koji duva sa istoka. Uglavnom najavljuje ciklon iz sjevernog Sredozemlja. Topao i vlažan , uglavnom donosi kišu i u ljetnjem periodu najčešće traje 3 dana, dok u zimskim periodima moše potrajati  i do tri nedelje. Čine ga dugački talasi.

 

Oštro:

Čist južni vjetar, kratko traje ali je veoma intenzivan. Uglavnom se javlja na prelazu juga u lebić.

 

Lebić:

Suv i topao vjetar uglavnom jakog intenziteta. Duva sa jugozapada i jako je opasan zbog ukrštanja talasa i ogromnog dizanja mora u plitkim marinama koje su otvorene prema toj strani. Ne spada u dugotrajne vjetrove.

 

Pulenat:    

Izuzetno jak i opasan vjetar, rijedak na Jadranu. Dolazi iznenada, bez ikakve najave i obično donosi kratkotrajnu ali veoma obimnu kišu. Uzrokuje uzburkano more.

 

Maestral:     

Osvježavajući, sjeverozapadni vjetar, koji duva sa mora ka kopnu. Javlja se uglavnom ljeti i taje od 10 do 18 časova, postižući dvoj maksimum oko 14 časova. Prati ga lijepo vrijeme. Rijetko je olujne jačine i tada čini more veoma teškim za plovidbu.

 

foto: Jugoslav Belada izvor: Nautika

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti