Uspostavljanje i efikasno upravljanje zaštićenim područjem u moru

Predstavnici Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom Crne Gore su protekle nedjelje učestvovali na konferenciji „Uspostavljanje i efikasno upravljanje zaštićenim područjem u moru“ koja je održana u Hotelu „Palas“ u Petrovcu. Domaćin konferencije bila je NVO „Green Home“, a ista je organizovana u okviru projekta „Podrška lokalnim zajednicama u zaštiti i promociji budućeg zaštićenog područja u moru – Katič“. Ovom događaju prisustvovali su još i predstavnici Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma; Instituta za biologiju mora iz Kotora; Uprave za inspekcijske poslove – ekološka inspekcija; JP Nacionalni parkovi; Opštine Budva; Opštine Bar; predstavnici Udruženja lokalnih ribara i NVO sektora.

Konferencija je bila organizovana u cilju razmjene iskustava i znanja o neophodnim zakonskim, institucionalnim i operativnim osnovama za efektivno upravljanje zaštićenim područjima u moru. Ovom prilikom, predstavnik Javnog preduzeća, održao je prezentaciju pod nazivom „Iskustva Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom u upravljanju zaštićenim područjima“, u okviru koje je predstavljen zakonski okvir koji uređuje ovu oblast, kao i stanje zaštićenih područja u zoni morskog dobra. Tokom prezentacije posebno je istaknuto iskustvo u upravljanju i realizaciji aktivnosti na području Posebnog rezervata prirode „Tivatska Solila“ i pješčanih dina na Velikoj plaži. Tokom diskusije, pored brojnih pohvala na račun aktivnog i odgovornog upravljanja zaštićenim područjima u zoni morskog dobra, prisutne su posebno zanimali planovi u oblasti upravljanja novim, prvim, zaštićenim područjem u moru Parkom prirode „Platamuni“.

Na kraju konferencije prepoznato je da je saradnja državnih institucija, lokalnog stanovništva i NVO sektora, ključni model u uspješnom upravljanu zaštićenim područjima.

PODIJELI

Tagged under

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti