Ustanak u Boki Kotorskoj 1869.

U organizaciji Narodne biblioteke Budve u petak, 27. decembra u povodu obilježavanja 150 godina od ustanka u Boki Kotorskoj u Manastiru Podlastva biće upriličen okrugli sto na temu „Ustanak u Boki Kotorskoj 1869. godine“.

O ovoj temi govoriće: akademik Zoran Lakić, dr Miroslav Luketić, dr Boško Mačić, mr Savo Martinović i Marko B. Ivanović, a uvodnu riječ u ime Inicijativnog odbora za obilježavanje Bokeljskog ustanka 1869. godine imaće Željko Ćetković. Okrugli sto u Manastiru Podlastva počinje u 18 časova.


Ustanak u Boki Kotorskoj 1869. godine, u istoriji poznat i pod imenom Krivošijski ustanak, izbio je zbog odluke Beča da i u Boki Kotorskoj sprovode Zakon o vojnoj obavezi. Do tada su Bokelji imali privilegiju da služe vojni rok u svojoj domaćoj narodnoj straži, koja se jedino starala o odbrani Boke Kotorske.
Istog dana, u petak 27. decembra povodom obilježavanja 150 godina od ustanka u Boki Kotorskoj, u organizaciji Matice Boke u 16 časova biće položeno cvijeće na spomen-ploču palim borcima Bokeljskog ustanka 1869, a u 16 časova i 15 minuta u manastirskoj crkvi Rođenja Presvete Bogorodice biće služen parastos poginulim ustanicima.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti