Uvoz pet puta veći od izvoza

Ukupna spoljnotrgovinska robna razmjena Crne Gore za januar-april 2023. godine, prema preliminarnim podacima iznosila je 1 385,5 miliona eura, što ukazuje na rast od 13,6% u odnosu na isti period prethodne godine. To ej saopšteno iz MONSAT-a.

Izvoz robe imao je vrijednost od 271,0 miliona eura, a uvoz 1 114,5 miliona eura. U odnosu na isti period prethodne godine izvoz je bio manji za 2,7%, a uvoz veći za 18,4%.

Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 24,3% i manja je u odnosu na isti period prethodne godine kada je iznosila 29,6%.

U strukturi izvoza prema standardnoj međunarodnoj trgovinskoj klasifikaciji (SMTK) najviše su zastupljena Mineralna goriva i maziva (sektor 3), u iznosu od 161,3 miliona eura (koje čine: Električna energija – 155,3 mil. eura i ostalo).

U strukturi uvoza prema SMTK-u najviše su zastupljeni Mašine i transportni uređaji (sektor 7) u iznosu od 262,6 miliona eura (koje čine: Drumska vozila – 92,4 mil. eura i ostalo).

Najveći spoljnotrgovinski partneri u izvozu bili su: Srbija (65,4 mil. eura), Bosna i Hercegovina (45,3 mil. eura) i Slovenija (44,9 mil. eura).

Najveći spoljnotrgovinski partneri u uvozu bili su: Srbija (187,3 mil. eura), Kina (130,8 mil. eura) i Njemačka (107,0 mil. eura). Spoljnotrgovinska robna razmjena bila je najveća sa potpisnicama CEFTA-e i sa Evropskom unijom.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti