Uvredljiva grupa na Facebooku: Objavljeno stotine golišavih fotki djevojčica iz regiona

Uvredljiva i pedofilska Facebook gupa "Najveće drolje osnovnih i srednjih škola“ prikupila je preko 40 hiljada korisnika, i to za nešto više od 48 sati.

 

Administratori ove grupe objavljuju eksplicitne fotografije i imena i prezimena maloljetnih djevojčica iz zemalja regiona - uglavnom BiH, Srbije i Hrvatske, ali i Crne Gore (konkretno Kotora i Bara). Ovo nije prvi put da se osnivaju takve grupe, nakon čega ih adminstratori društvene mreže gase, ali se one ponovno pojavljuju, jer očito imaju veliki broj fanova, piše novinska agencija Patria.


Riječ je o fotografijama na kojima se djevojčice, uglavnom dobrovoljno slikaju gole, oskudno odjevene i u eksplicitnim pozama. Ali, sudeći prema komentarima koje postavljaju, administratori ih dobijaju ili od njihovih prijatelja ili najčešće sakupljaju sa Facebook profila tih djevojčica.


Ali, usprkos šokantnim fotografijama još nema reakcije vlasti ili nevladinih organizacija koje se bave zaštitom djece.

Administrator ove grupe najavljuje stotine novih fotografija u narednim danima, koje već posjeduje na svom računaru, a koje su mu, navodno, korisnici grupe slali iz svih gradova s prostora bivše Jugoslavije.

 

Da ljudi vole pretjerivati i prelaziti granice dobroga ukusa pokazuje kreiranje drugih Facebook grupa poput 'Najbolje pi*ke iz …’  koje je u kratkom roku steknu veliku popularnost objavljivajući profilne slike djevojaka iz pojedinih gradova. 

 

Pojavljivanje ovakvih vulgarnih grupa odaje sliku našeg društva i čovjeka. Facebook je društvena mreža namijenjena druženju i zabavi, ali kreiranje ovakvih grupa sigurno nije zabavno niti smiješno, već besmisleno i vrijeđa. Objavljivanjem ovakvih slika vrijeđa se dostojanstvo djevojke, a otkriva se i njezin identitet što kasnije može rezultirati i gorim posljedicama: dobacivanje, dosađivanje putem inboxa i napadanje.

Bez obzira htjele djevojke da im slike budu objavljene na toj stranici, činjenica je da ih se proziva i vrijeđa, a to pokazuju i vrijeđajući komentari ispod slika.


Sex, golotinja je ono što se prodaje, no, tako nažalost nije samo kod nas. Svojevremeno inicijativa 'Liga drolja' koja je osnovana u Švedskoj izazvala je velike nemire, fiyiččke napade i hapšenja. Djevojke, zapitajte se, u slučaju da se vaša slika i nađe tamo, treba li vam odobrenje nekog primitivnog i priprostog dječaka da vas trpa u isti koš s još 1000 djevojaka.

 

Enver Čičak, IT stručnjak specijalizovan za računarsku sigurnost upozorava da problem objave neprimjerenog ili uvredljivog sadržaja koji je čest na društvenim mrežama može riješiti samo država, a nikako pojedinci ili neka organizacija.

- Samo država može donijeti odluku da sadržaji određenog tipa koji se pojavljuju na internetu ne može biti objavljen u toj zemlji - objasnio je Čičak. On napominje da je internet sadržaj teško kontrolisati u potpunosti, ali kada je riječ o širokoj društvenoj populaciji, svakako da je moguće kontrolisati ovakve pojave, piše Patria.

Patria/dnevnik.hr

PODIJELI

Tagged under

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti