Veče posvećeno muzici Paštrovića

U subotu, 14. septembra na 3. Književnom festivalu Ćirilicom, na Trgu između crkava od 21 čas biće upriličeno veče pod nazivom „Paštrovske pjesme“. Riječ je o drugoj knjizi Paštrovskih pjesama sa CD-om, a na promociji će govoriti: dr Zlata Marjanović - etnomuzikolog, Željko Rafailović - član autohtone pjevačke grupe, Nebojša Ćulafić - producent i mr Dušan Medin.


Prva knjiga paštrovskih pjesama objavljena je 2011. godine. Paštrovske pjesme: knjiga druga sadrži 15 pjesama koje su tokom prve polovine 20. vijeka bile obavezan dio paštrovskog svadbenog rituala, a potom su sve rjeđe izvođene. Iako osmišljene u drugačijem, netradicionalnom ruhu, te svadbene pjesme i dalje pokazuju da su njihovi nosioci Paštrovići.Na ovom kompakt-disku „Paštrovske pjesme: knjiga druga“ nalaze se i tri pjesme rodoljubivog sadržaja koje su tokom prve polovine 20.vijeka izvođene prilikom raznih okupljanja, često uz pratnju gusala. Ovaj muzički poduhvat grupe Paštrovića namijenjen je, kako je navedeno u zapisu na početku knjižice, „Za spomen i zahvalnost precima, a na dar i sjećanje potomcima“, dakle u cilju čuvanja paštrovskih pjesama od zaborava.


Urednik i recenzent knjižice sa CD-om „Paštrovske pjesme: knjiga druga“ je dr etnomuzikologije Zlata Marjanović, izdavači su Narodna biblioteka Budve i NVU Primorska, članovi redakcije su Zoran Ćulafić i Nebojša Ćulafić koji su i producenti, zatim Jovo Mitrović, Vojo Srzentić i Željko Rafailović.


Narodna biblioteka Budve ovaj programski segment festivala Ćirilicom organizuje u saradnji sa NVU Primorska.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti