Večeras predstava „Obraćanje naciji”

GRAD TEATAR:

Na sceni Između crkava, večeras sa početkom u 21 čas, biće izvedena predstava „Obraćanje naciji” Askanija Čelestinija po dramatizaciji Mine Milošević , a u režiji Bojana Đorđeva. Predstava je produkcija Ateljea 212, Beograd.

U riječi dramaturškinje Mina Milošević naglašava da je ova predstava “sačinjena od odabranih i adaptiranih monologa iz zbirke Obraćanje naciji Askanija Čelestinija. Monološka forma pokazuje se kao dramska forma koja izrazito odgovara našem vremenu, u kome smo zatrpani kakofonijom statusa na Fejsbuku, političkih propaganda, jednostranih novinskih članaka, TikTok i Instagram videa sa ispovjestima, savjetima, moralnim smatranjima, reklamama... U ovoj predstavi građani Male zemlje obraćaće se naciji individualno, otvoreno će govoriti o svojoj društvenoj ulozi i na trenutak možda i pokušati da iz nje iskorače, ali neće proći mnogo vremena dok se ne vrate kolektivu i horskim dionicama, jer - ‘Ko je izvan hora, taj je izvan svijeta.’“

Gorica Popović, u “Politici”, za ovo djelo kaže da joj je u njemu fascinantna tema i način kako autor servira današnje globalno društvo. “Dok čitate djelo ‘Obraćanje naciji’ ne znate da li Čelestini piše o Italijanima, Francuzima, Amerikancima... On, zapravo, piše o današnjem potrošačkom društvu koje je snizilo mnoge kriterijume, i koje se posebno ne može nazvati humanim. Čelestini cinično, duhovito, resko, osuđuje pojave, uopšte odnose među ljudima, grupacijama. Različita preterivanja, sebičnost, pohlepu, licemjerstvo, mnogo tema je otvorio na duhovit i neobičan način.”

Pored reditelja predstave, Bojana Đorđeva i dramaturga Mine Milošević, autorski tim čine Siniša Ilić, scenograf, Maja Mirković, kostimograf, Maja Balubdžić, muzika i Čarni Đerić, scenski pokret.

U predstavi igraju: Jovana Gavrilović, Gordan Kičić, Branislav Zeremski, Aleksandar Srećković, Dejan Dedić, Katarina Žutić, Gorica Popović/Isidora Minić, Ivan Jevtović, Miona Marković i Ivan Mihailović.

PODIJELI

Tagged under

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti