Vlada privileguje strane vlasnike jahti

Vlada Crne Gore usvojila je na poslednjoj sjednici novi Predlog zakona o strancima, koji, između ostalog, u privilegovan položaj stavlja strane vlasnike jahti.

 

U novim zakonskim rješenjima predviđeno je da prestanak važenja dozvole za privremeni boravak ne prestaje da važi strancu (iz člana 43 tačka 13 ), odnosno nerezidentu

- vlasniku jahte i članovima njegove posade, iako su boravili van Crne Gore duže od 30, odnosno 90 dana. Inače, ovim predlogom precizrano je da dozvola za privremeni boravak prestaje ukoliko stranac duže od mjesec boravi van Crne Gore, što u slučaju stranih vlasnika jahti ne važi.

Novi Predlog zakona o strancima usvojen na sjednici održanoj 28. decembra prošle godine.

Izmjena vezana za vlasnike jahti je unijeta u novi zakon po preporuci Američke privredne komore u Crnoj Gori i Savjeta stranih investitora.

- Na osnovu člana 43 tačka 13 ovog zakona i člana 22 stav 3 Zakona o jahtama odobrava se privremeni boravak strancima članovima posade strane jahte čiji je vlasnik zaključio ugovor o zakupu veza sa marinom za jahte u Crnoj Gori, u trajanju dužem od 90 dana. Pošto će članovi posade jahti boraviti van Crne Gore tokom više od 90 dana u toku godine, zbog plovidbi jahti van Crne Gore tokom sezone, to je potrebno unijeti ovakvu odredbu kako im godišnja dozvola boravka ne bi prestala da važi zbog boravka van Crne Gore duže od 90 dana pisalo je u predlogu sa javne rasprave, koji su obrađivači novog zakona usvojili.

Crnogorsko primorje tokom turističke godine posjeti veliki broj luksuznih jahti iz inostranstva. Najviše njih dolazi u Tivat, Budvu i Kotor.


izvor: Dan

foto: Adnan Dautović sa "Montenegrin grand prix world powerboat championship - Budva 2008"

PODIJELI

Tagged under

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti