Yield menadžment ili kako maksimizirati zaradu - razgovor sa profesorom Ivom Županovićem

Neprodat krevet u hotelu ili avionska karta predstavlja čist trošak vlasniku. Hoteli, avio kompanije i drugi čiji kupci se mogu lako odlučiti za konkurenski proizvod su se odavno okrenuli yield menadžmentu, gdje je igra sa cijenama i drugim varijablama smišljena da bi se napravio najveći mogući profit, i omogućila maksimalna popunjenost kapaciteta. 

Stoga smo razgovarali sa osobom koja je najkompetentnija za to pitanje - profesorom Ivom Županovićem, rođenim Kotoraninom i autorom knjige ’Yield menadžment u turističkoj industriji’Profesor je trenutno angažovan u svojstvu vanrednog profesora na Fakultetu za biznis i turizam u Budvi, Fakultetu za menadžment u Herceg Novom i  Univerzitetu Privredna akademija u Novom Sadu na predmetima iz oblasti strateškog, marketing i finansijskog menadžmenta. 

 

U čemu je poseban značaj knjige ’Yield menadžment u turističkoj industriji’?

 

Prvenstveno treba napomenuti da predmet yield menadžment je sastavni dio nastavnog plana i programa osnovnih studija Fakulteta za biznis i turizam u Budvi, a da je u regionu jedino još zastupljen na Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu u Opatiji. Dalje, ovo je prvi udžbenik na posmatranom regionalnom govornom području. Za njegovo koncipiranje je bilo potrebno obraditi signifikantan dijapazon strane literature, jer literatura iz ove oblasti na našem govornom području uopšte ne postoji. Stoga sam se tek nakon šest godina intezivnog izučavanja osjetio dovoljno komfornim da navedeno istraživanje sublimiram u pomenutu knjigu, odnosno udžbenik. 

 

Što predstavlja pojam yield menadžmenta?

 

Izraz yield management se pojavio sedamdesetih  godina kad su neuređeni odnosi unutar  avio poslovanja indirektno počeli da doprinose maksimiziranju linka efikasnost - proizvodnost, utvrđujući da sva sjedišta unutar prodanih linija budu prodata prije polijetanja, a što su postizali nuđenjem različitih cijena istog leta klijentima, ali u različito vrijeme. 

Osnovni koncept yield menadžmenta jeste obezbijediti odgovarajućuslugu odgovarajućem klijentu odgovarajućvrijeme po odgovarajućoj cijeni. Koncept uključuje pažljivu definiciju usluge, klijenta, vremena cijene. Važno je prihvatiti da yield menadžment nije aktuelan isključivo periodima visoke popunjenosti, jer on možznačajno stimulisati potražnju periodu kada je niska možspriječiti takozvani cjenovni kanibalizamodnosno prodaju po cijenama koje su ispod praga isplativosti. Stoga je yield menadžment dugoročna strategija, koja usaglašava funkcije prihoda profitabilnosti.

Sumarno, yield menadžment se zasniva na principu  cjenovne optimizacije u skladu sa tržišnim okolnostima i ponašanjem konkurencije.

 Untitled1.png

Gdje je primjena yield menadžment moguća, ako posmatramo globalni turistički sistem?

Generalno, yield menadžment se detaljno i dubiozno implementira u turističkim podsistemima poput avioindustrije,kao pionira i generatora razvoja ove tehnike, zatim hotelske, restoraterske industrije,sistema distribucionih kanala sa posebnim osvrtom na putničke agencije i turoperatere,ali i u jednom posebnom, manjem dijelu turističkog sistema koji je u ekspanziji,a to je spa industrija.Suštinski je važno naglasiti da se u svim pomenutim oblastima, predominantno posmatraju jedinični troškovi, zatim projektovani jedinični profit,a iz navedene dvije varijable derivira jedinični prihod.Posebno treba naglasiti, da je yield menadžment jako teško primijeniti u bilo kojoj od pomenutih oblasti, ukoliko posmatrani stakeholderi nemaju razvijeni informacioni sistem, koji bi u tehničkom smislu omogućio cjenovnu adaptibilnost.

Ko upravlja sistemom yield menadžmenta u turističkom kompanijama?

Yield menadžmentom upravljaju yield menadžeri i yield direktori, a u kompleksnijim kompanijama egzistiraju oba upravljačka nivoa.To posebno kada je riječ o hotelskim lancima ili kompanijama sa više distribucionih kanala.Oni svoje odluke baziraju na permanentnom i kompleksnom reportingu, koji se sastoji od svih jediničnih prodajnih i troškovnih parametara, ali i njihove usporedbe i kontrolinga u odnosu na budžetirane veličine.

invetory-management.jpg

 

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti