Za 6 mjeseci 2021. godine, crnogorska turistička privreda prihodovala koliko u cijeloj prethodnoj godini

Ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović kazao jejuče na sjednici Koordinacionog tijela za praćenje turističke sezone, da su dosadašnji rezultati u turističkoj sezoni, opravdali, pa čak i premašili očekivanja i projekcije ove Vlade.

"Zadovoljan sam što smo zajedničkim naporima uspjeli da ostvarimo ono u šta je malo ko vjerovao prije početka turističke sezone. Ova sezona je odraz realnih ciljeva koje postavlja ova Vlada , a kako smo pokazali više puta ciljevi su uvijek usmjereni na same građane i njihov bolji životni standard. Primjetno je i zadovoljstvo od strane turističkih poslenika kojima je nakon prethodne teške godine ovakvo oživljavanje bilo krucijalno, kazao je ministar Milatović. Milatović se osvrnuo i na zvanične podatke o broju noćenja i prihoda realizovanih u 2020. i 2019. godini.
"Prema zvaničnim podacima Centralne banke Crne Gore, u 2020. godini ostvareno je 144 miliona eura prihoda od turizma, što iznosi svega 13% prihoda od turizma iz 2019. godine. Prema zvaničnim podacima, u prvom kvartalu ove godine ostvareno je 25 miliona eura prihoda od turizma uz 315.000 noćenja stranih turista, što znači prosječnu dnevnu potrošnju od 80 eura po turisti, podsjetio je ministar. Govoreći o ovogodišnjim podacima on je naveo da je “Prema podacima MONSTAT-a, u drugom kvartalu ove godine ostvareno je 375.000 noćenja stranih turista u kolektivnom smještaju. Ako znamo da udio noćenja u kolektivnom smjestaju čini 25-30% ukupnog broja noćenja, onda se moze zaključiti da su strani turisti ostvarili 1,5 miliona noćenja u drugom kvartalu 2021. godine. Ovo znači da se prihod od turizma u drugom kvartalu 2021. godine može procijeniti na 120 miliona eura. Kada ovoj cifri dodamo 25 miliona eura, koliko je iznosio prihod od turizma u prvom kvartalu ove godine, činjenice su neumoljive: u prvoj polovini 2021. godine, ostvareno je 145 miliona eura prihoda od turizma što je iznos koje je ostvaren za cijelih 12 mjeseci prethodne godine. “
“Na kraju, treba istaći da će ova godina sigurno biti na nivou od 65% prihoda od turizma u odnosu na 2019. godinu, zbog nesporne činjenice da jul, avgust i septembar čine 70% ukupnih prihoda od
turizma, što se manifestuje ovih dana kada su hoteli i naš privatni smještaj dupke puni.”

Naravno, ostvarenje prihoda na ovom nivou zavisiće od razvoja epidemiološke situacije.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti