Zaštita potrošača po evropskim standardima - riješen slučaj obmanjujuće poslovne prakse

Tržišna inspekcija Uprave za inspekcijske poslove donijela je Rješenje o zabrani poslovne prakse koja se smatra nepoštenom, prvo te vrste u Crnoj Gori, a kojim se privrednom društvu „Inditex Montenegro“ d.o.o. iz Podgorice naređuje raskid ugovora sa potrošačem i povraćaj iznosa plaćenog za proizvod kupljen u maloprodajnom objektu „Zara“, objektu u sastavu navedenog preduzeća.

Postupajući po prijavi potrošača, Tržišna inspekcija utvrdila je da se u slučaju maloprodajnog objekta „Zara“ radi o povredi prava potrošča primjenom nepoštene poslovne prakse.

Prema rješenju inspektora, opredjeljujući faktor potrošača za odluku o kupovini (koja u suprotnom ne bi bila donijeta) bila je mogućnost zamjene kupljenog artikla (pantalone) što je u skladu sa pravilnikom ovog preduzeća. Kako bi iskoristio navedenu povoljnost trgovca, potrošač je podnio inicijativu za zamjenu kupljenog artikla za isti po identičnoj cijeni, a u daljem postupku podnio prigovor i kupovinu dokazao slikanim fiskalnim računom koji je stavio na uvid trgovcu. Trgovac je ovakav zahtjev za zamjenu proizvoda (ili povraćaj novca) odbio obrazloženjem da potrošač nije dostavio originalni fiskalni račun. 

Da je takva odluka objekta „Zara“ u suprotnosti sa Zakonom o zaštiti potrošača govori činjenica da se kupovina, osim putem računa o kupljenom proizvodu, može jasno utvrditi i drugom odgovarajućom dokumentacijom, odnosno “na osnovu  ugovora o prodaji, garantnog lista ili na drugi odgovarajući način (izvodom iz fiskalne kase, poslovne i druge odgovarajuće dokumentacije) kako je to i propisano članom 25 stav 2 Zakona o zaštiti potrošača.  

Imajući u vidu rasprostanjenost ovakve poslovne prakse,podsjećamo privredne subjekte na obavezu poštovanja ugovornih aranžmana sa potrošačima, a prvenstveno zakonskih obaveza koje se ne mogu jednostrano umanjiti nekim zasebnim, internim aktom trgovca. 

Vodeći se navedenim, Uprava za inspekcijske poslove poziva sve privredne subjekte u Crnoj Gori da svoje poslovanje usklade sa zakonskom regulativom, a eventualne propuste ove vrste u što kraćem roku otklone i time izbjegnu postupanje nadležnih organa, koje uključuje i izricanje kazni.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti