Zatvoren festival „TOURNEE“

 

JU “Grad teatar”, zajedno sa Opštinom Budva, partner je na projektu "Theatres for tOURism developmeNt in EuropE, TOURNEE” (“Pozorišta za razvoj turizma u Evropi’’), kojise finansira kroz EU trilateralni program saradnje CBC Italija-Albanija-Crna Gora. Nosilac projekta je albanskaopština Fjer, dok su partneri na projektu, pored JU “Grad teatar” i Opštine Budva, i Tirana i italijanska opština Barleta.

Kao rezultat dvogodišnje implementacije projekta u Budvije od 22.-25 septembra, održan festival “TOURNEE”.

U okviru festivala „Tournee“ izvedeno je pet programa.

Prve festivalske noći, izvedena je komična opera„Služavka gospodarica“ Đovanija Paizijela u režiji Vladana Đurkovića. Ova opera je koprodukcija Grada teatra Budva, Opere iz Tirane i Javnog pozorišta iz Pulje, pod vođstvom fondacije „Operosa“ iz Podgorice.

Druge festivalske noći, izvedena je predstava “Johan Padan i otkriće Amerika”, produkcija partnera iz Tirane.Predstava je rađena po tekstu Darija Foa, a režiju potpisuje Milto Kutali.

Treće festivalske noći, izvedena je predstava “Farsa krune”, produkcija partnera iz Fjera. Predstava je rađena po tekstu Arbena Ilijazija, a režiju potpisuje Ledian Đeci.

Sinoć je zatvoren festival i to sa dva programa.

Na sceni između crkava izveden je mjuzikl “Ostrvo”,produkcija pozorišta iz Barlete, regija Pulja. Izvođenje u produkciji kompanije „Il Carro dei Comici“ iz Molfetija- Bari, nadahnuto je pričom koju je napisao i ilustrovao Armin Greder.

Nakon toga, u crkvi Santa Marija izveden je pozorišni performans “Orestija. Distopijska”, autorski projekat Borisa Kadina, po motivima Eshilove trilogije “Orestija”. Pozorišni performans je produkcija italijanske fondacije Lenc.

Prema evidenciji koja je vođena, oko 500 ljudi je posjetilo festivalska dešavanja, ne računajući brojne prolaznike koji su, zavedeni dešavanjima na festivalskim scenama, ostajali i pratili programe. Budući da je ideja projekta i razmjena učesnika, programi koji su izvedeni u Budvi biće predstavljeni italijanskoj i albanskoj publici u narednom periodu. U toku četiri festivalske noći, učestvovalo je oko 50 umjetnika iz Crne Gore, Italije, Albanije.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti