ZZZCG: Nastavak realizacije programa za nezaposlene sa evidencije

Kroz četiri programa Zavoda za zapošljavanje Crne Gore biće angažovano ukupno 1.138 nezaposlenih sa evidencije, odlučeno je na sjednici Upravnog odbora ZZZCG.

Riječ je o programima “Osposobljavanje za rad kod poslodavca”, “Osposobljavanje za samostalan rad”, “Direktno otvaranje radnih mjesta – Javni rad“ kao i “Podsticaji za sezonsko zapošljavanje”.

Zavod će objaviti tri konkursa za izbor izvođača koji su voljni da u narednom periodu nezaposlenima sa evidencije omoguće usavršavanje kroz radni angažman. Konkursi za dva programa Zavoda, “Osposobljavanje za rad kod poslodavca” i “Osposobljavanje za samostalan rad” biće objavljeni 30. avgusta 2021. godine.

-Kroz njih će biti angažovano ukupno 560 nezaposlenih lica, odnosno 280 po programu. Prvi program je namijenjen nezaposlenima kojima je nedostatak praktičnih znanja i vještina identifikovan kao prepreka u zapošljavanju. Drugi se odnosi na nezaposlene sa stečenim srednjim obrazovanjem, bez radnog iskustva u nivou obrazovanja. Finansijsko učešće Zavoda, po programu, iznosi 609 hiljada Eura– odlučeno je na sjednici UO.

Šansu za zapošljavanje na četiri mjeseca, na privremenim netržišnim poslovima od javnog interesa, dobiće i 497 lica sa evidencije kroz program “Direktno otvaranje radnih mjesta – Javni rad“. Konkurs za taj program biće objavljen 9. avgusta 2021. godine.

-Posrijedi je program koji je namijenjen posebno osjetljivoj grupi nezaposlenih: licima bez školske spreme ili sa završenom osnovnom školom, starijim od 50 godina ili mlađim od 30, ženama, licima koja su na evidenciji Zavoda duže od 12 mjeseci, ženama i pripadnicima Romske i Egipćanske populacije. Za finansiranje tog programa odobreno je 815 hiljada Eura – odluka je UO.

Na sjednici Upravnog odbora je odlučeno i da 81 nezaposleno lice, naredna tri mjeseca, bude angažovano kroz program “Podsticaji za sezonsko zapošljavanje” i to kod 18 izvođača. Zavod je za tu namjenu opredijelio 88.444,71 Eura.

Budući korisnici sredstava, izvođači, zaključiće narednih dana sa Zavodom za zapošljavanje ugovore o realizaciji Programa.

PODIJELI

Tagged under

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti