Ispod Baltika otkrivena Atlantida

Ispod morskog dna pronađeno drevno naselje

 
 Ronioci su u Švedskoj otkrili rijetku kolekciju artefakata iz kamenog doba, koje su bile skrivene duboko ispod Baltičkog mora. Arheolozi vjeruju da su relikvije za sobom ostavili švedski nomadi prije 11.000 godina, a otkriće bi moglo biti dokaz o jednom od najstarijih praistorijskih naselja ikad otkrivenih u skandinavskom području.

Neke od relikvija su dobro očuvane, a stručnjaci su nazvali ovo otkriće švedskom Atlantidom te sugerišu da ga je vjerovatno progutalo more na sličan način kao što se to dogodilo s mitskim otokom u Atlantskom oceanu, o čijem postojanju nema čvrstih dokaza. Drevne predmete otkrio je profesor Bjorn Nilsson sa Univerziteta Soderton, te ekipa sa Univerziteta Lunds, tokom ronilačke avanture u Švedskoj, u blizini ostrva Hano u Baltičkom moru.

Šesnaest metara ispod morskoga dna, Nilsson je s kolegama iskopao drvo, životinjske rogove, užad, oruđe... Među značajnijim iskopinama je i harpun izrađen od životinjske kosti te kosti drevne životinje nazvane divlje govedo (aurochs na engleskom). Divlja goveda su preci današnjeg domaćeg goveda i živjeli su u Europi sve do istrebljenja, ranih 1600-tih godina. Ovo otkriće je vrlo važno jer može pomoći u utvrđivanju razdoblja korištenja pronađenih artefakata. Mnoge su relikvije dobro očuvane zahvaljujući tome što je lokacija pronalaska bogata naslagama gyttje. Riječ je o crnom, želatinaskom talogu koji se formira kada treset počne truliti. Manjak kiseonika pomaže zaštiti artefakata od propadanja. Podvodno arheološko istraživanje blizu ostrva Hano koje je trajalo tri godine finansiralo je Švedski odbor za nacionalno nasljeđe.

baltic_sea_atlantis375_19ee3j3-19ee3j9.jpg

Izvor: Jutarnji list

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti