"Od Kufina do Babina vira" - dokumentarac mlade rediteljke Jovane Kentere

"Od Kufina do Babina vira" - dokumentarac mlade rediteljke Jovane Kentere

 

Dokumentarno - igrani film “Od Kufina do Babina vira”, mlade rediteljeke Jovane Kentere sa Svetog Stefana promovisan je nakon završenog snimanja. Film je diplomski rad mlade rediteljke, a radnja je koncipirana na motivima paštrovskih običaja. Ti običaji prikazani su kroz viđenje dvadesetpetogodišnjeg Stevana, mladića odraslog u San Dijegu. On dolazi da upozna svoje korijene o kojima mu je u djetinjstvu pričao djed, inače Paštrović, koji je poslije rata otišao trbuhom za kruhom. Duh koji je nosio u sebi, stvoren kroz djeda Đurove priče, oživljava u Stevanu prilikom susreta i razgovora sa starosjediocima koji sa ponosom pričaju o tradiciji i kulturi Paštrovića .

 

 

„Napravili smo jedan dio igranog filma koji je upoznavanje sa današnjicom u Paštrovićima i jedan dio dokumentarnog filma u vidu intervjua, koji su nešto što je bila istorija Paštrovića. To smo koncipirali od rađanja, krštenja, svadbe i sahrane, gdje će se mlade generacije upoznati sa tradicijom Paštrovića“, kaže Kentera.

 

Dramatrug Viktor Radonjić naveo je da je kroz dijelove iz književnog opusa Stefana Mitrova Ljubiše i sakupljenih priča iz davnina, želja bila da se prenese istorijska vertikala Paštrovića kroz tradicionalne običaje koji se vezuju za rođenje, krštenje, svadbu i sahranu. Lik Stevana tumači student Akademije dramskih umjetnosti u Beogradu Vuk Jovanović, a uloga njegovog druga Jova povjerena je Tomu Medinu iz Petrovca. Film je sniman na potezu od Kufina do Babina vira, inače teritoriji koju nastanjuju Paštrovići na lokacijama Babin vir, Rafailovici, Pržno, Sveti Stefan, Reževići, Drobni pijesak, Petrovac, Paštrovska gora, a predstavljena su i četiri manastira Duljevo, Praskvica, Reževići i Gradište.

IMG_6601.jpg

Film, čiji je glavni sponzor i generalni pokrovitelj opština Budva, biće premijerno prikazan 16. spetembra u hotelu “Maestral”, dok će pretpremijera biti u grad hotelu Sveti Stefan.

aa5045f13216477abf2a0e16a08acd59_L.jpg

Glavni sponzor i generalni pokrovitelj filma je Opština Budva, gala sponzor hotel “Maestral”.Snimanje su finansijski pomogli i hotel “Splendid”, TO Budva, opštinska preduzeća Vodovod i Komunalno, kao  i HG “Budvanska rivijera”.

 

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti