Registar licenci i elektronska registracija preduzeća

Panel na temu Digitalizacija u procesu unapređenja poslovnog ambijenta – Registar licenci i elektronska registracija preduzeća odžan je u okviru INFOFEST-a 2019 u Budvi.

Na panelu su govorili Bojana Bajić, Ministarstvo javne uprave, Ana Stojanović, Sekretarijat Savjeta za konkurentnost, Renata Milutinović, Ministarstvo ekonomije i Mirjana Begović, Ministarstvo javne uprave.

„Digitalna transformacija prepoznata je u gotovo svim strateškim dokumentima Vlade Crne Gore, jer se benefiti primjene informaciono-komunikacionih tehnologija ne ogledaju samo u razvoju informacionog društva, već i unapređenju poslovnog ambijenta i drugih društveno ekonomskih oblasti“ kazala je Bojana Bajić.

Ona je istakla da je u Strategiji razvoja informacionog društva iz 2003. godine digitalizacija prepoznata kao imperativ razvoja jedne moderne države Crne Gore. A sama digitalizacija procesa u javnoj upravi ima za cilj transparentno i efikasno poslovanje institucija koje svoje poslovanje vrše u korist građana i privrednih subjekata.

Ana Stojanović je istakla da prema rezultatima posljednjeg Istraživanja o lakoći poslovanja - Doing Business, koje sprovodi Svjetska banka prepoznato je osnivanje preduzeća kao barijera razvoju poslovnog okruženja, odnosno oblast koja zahtijeva posebnu pažnju i koju treba poboljšati.

Ona je kazala da po Doing Business listi poslovanja, koja rangira 190 zemalja, u 2019. godini Crna Gora se nalazi na 50 mjestu i u odnosu na 2018. je nazadovala. Prema tome treba da se radi na poboljšanju poslovnog ambijenta- cilj reforme je da imamo elektronsku registraciju preduzeća i da preko portala e-uprave mogu da pristupe i da obezbijede sva dokumenta u registraciji i da u jednom koraku završi registraciju preduzeća“, istakla je Stojanović.

„Registracija obavljanja svih privrednih djelatnosti su propisane Zakonom o privrednim društvima. Privredni subjekti su u mogućnosti da na jednom mjestu registruju privrednu djelatnost u Centralnom registru privrednih subjekata koji vodi Poreska uprava. Registracija se može sprovesti i elektronskim putem, ali to još nije zaživjelo u Crnoj Gori. Elektronski način podnošenja prijava za registraciju preduzeća je samo početni korak, jer osim prijave drugi dio dokumentacije se mora podnijeti, kako je propisano zakonom mora fizički da pristupi registraciji preduzeća“, istakla je Milutinović
„Crna Gora je već godinama posvećena razvoju elektronske uprave i na tom putu realizuje važne projekte koji su svoju primjenu našli u unapređenju poslovnog ambijenta. Portal eUprave trenutno ima 567 usluga od kojih su većina informativnog karaktera, ali te informativne usluge su interesantne privrednim subjektima. Istraživanje IPSOS-a pokazuje da smo na uzorku od 30 preduzeća iz Crne Gore u stepenu korišćenja elektronskih usluga zainteresovani i zadovoljni, istakla je Begović.

„Na portalu e-uprave, koji predstavlja centralnu tačku za pružanje elektronskih uluga organa državne uprave, kreirane su elektronske usluge za biznis licenciranje, e-Licence u cilju transparentnog informisanja zainteresovanih lica o svim administrativnim procedurama za dobijanje i obnavljanje licenci za obavljanje privredne djelatnosti, objavi neophodnih formulara, uz mogućnost elektronskog podnošenja zahtjeva za dobijanje biznis licenci. Trenutno je na portalu e-uprave evidentirano 337 e-licenci, koje pruža 26 institucija“, kazala je Begović.

Cilj je da se pronađe konkretno rješenje u pojednostavljenja procesa osnivanja preduzeća i omogućavanja potpune elektronske registracije preduzeća, kao i izmjene podataka i statusa preduzeća, korišćenjem informaciono-komunikacionih tehnologija i poštujući postulate interoperabilnosti, re;eno je na panelu.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti