Ekološka taksa je novi namet

Ekološka taksa je novi namet

Nakon što  se  Crnogorsko turističko udruženje oglasilo protiv  namjere Opštine Budva da uvede ekološku taksu za turiste, oštre ocjene stigle su i iz opozicione Pozitvne Crne Gore.

Vezan članak: Dva eura druže! 

Pozitivna koja u lokalnom parlamentu ima svoja dva odbornika, ocijenila je da je po srijedi  “još jedan nepravičan namet na građane Budve”.

“Namjera Opštine Budva da uvede ekološku taksu radi otplate dijela anuiteta za kredit iz kojeg se gradi novi sistem kanalizacije sa prečišćavanjem otpadnih voda prije ispusta u more, nije „dobrodošla“ za stanovnike niti turiste. Podsjećamo da je 8. jula 2009. godine potpisan Ugovor o projektovanju, izgradnji, finansiranju kanalizacione mreže, transportnih sistema sa pumpnim stanicama i za postrojenja za preradu tih otpadnih voda, te za održavanje tih postrojenja za 30 godina, između Opštine Budva i WTE. Dakle u protekle četiri godine bilo je dosta vremena da se riješe svi nastali pravni, tehničko - tehnološki i finansijski problemi. Novi kanalizacioni sistem nije do kraja izveden, kako je ugovoreno „ključ u ruke“ za iznos od 58,560,000 Eura, a u 2014. godini dospjeva otplata kredita: anuiteta u iznosu od šest milliona eura Donosioci Odluka dovode se pred „svršen čin“, kao da je u pitanju elementarna nepogoda i treba brzo naći sredstva za sanaciju štete. Istovareni građevinski šut i drugi otpad pored magistralnih puteva prema Budvi i Petrovcu, neočišćeni bujični vodotoci i drugi kišni kanali, nekontrolisana sječa maslinovih i borovih stabala daju sliku ekološke stvarnosti u „ekološkoj državi“, kazao je odnornik PCG Radosav Tomović.

 On je ocijenio da bi „ekološka taksa“turistima bila, u stvari, naplata usluge za upotrebu nužnika.

“Šta reći, nego bruka i sramota za Crnogorsku metropolu turizma!” zaključio je Tomović.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti