Koncept Internet-of-things u službi očuvanja i unaprijeđenja regionalnog vodovodnog sistema

PROF. DR TOMO POPOVIĆ


Projekat ,,Monitoring parametara životne sredine u realnom vremenu“ finansira Ministarstvo nauke, a kandidovan je u saradnji sa JP Regionalni vodovod koji je inicijator ideje.

Oko 70% površine Zemlje pokriveno je vodom, samo je nekoliko procenata od te vode pijaća, a ljudskoj populaciji je dostupno tek oko 1%. Povećanje potrošnje vode do 2025. se očekuje da bude oko 60%. Motivacija za nadgledanje životne sredine je poznata: zdravije ,okruženje, unaprijeđenje zdravlja, bolji kvalitet vode i hrane.Izazovi postojećih rješanja za monitoring jesu postojeća visoka cijena, vrlo često netransparentnost tih podataka i problemi integracije. Što se regionalnog vodovoda tiče osim onog što su kolege kazale o značaju projekta (opsežna višegodišnja naučna istraživanja, uloženi novac, činjenica da snabdijeva cijelo Primorje) valja znati da se radi o podzemnom izvoru 130 km cjevovoda, 4 pumpne stanice, 13 objekata sa rezervoarima, 12 za distribuciju. Svjedoci smo da se razvoj informacionih tehnologija i čitava industrijska revolucija koju su IT podstakle, reflektuje u svim aspektima naših života, nauke i industrije.

Mogu se koristiti i za rješavanje problema monitoringa ne samo životne sredine ili kvaliteta vode nego uopšte. Naš cilj u ovom projektu jeste da isprojektujemo i implementiramo sistem za nadgledanje vode i životne sredine baziran na tehnologijama internet of things, a to je jedan od trendova IT tegnologija danas zajedno uz cloud, computing, mobilnu tehnologiju, društvene mreže big dejta. Ideja je da pokuša- mo eksperimentisati sa senzorskim uređajima koji su možda nižih cijena i dostupniji uz platformu koja se bazira na konstantnoj komunikaciji objekata koje posmatramo putem interneta.

 

Sama platforma će omogućiti na prvom mjestu prikupljanje podataka, a zatim na bazi tih podataka i rada platforme eventualno razvoj nekih ekspertskih modula ili sistema koji bi mogli imati neku specifičnu namenu zavisno od primjene platforme. Pilot sistem za ovu platformu biće prvi put instaliran za potrebe Regionalnog vodovoda a kasnije ga možemo koristiti za druge svrhe. Koncept internet of things podrazumijeva prikupljanje podataka ali ne da povezuju ljudi na internet ili kompjuteri kao jači računarski sistemi nego da se svaka stvar oko nas poveže.

 

Tehnologija je postala dovoljno dostupna i jeftina a internet dovoljno pristupačan da se može opremiti elektronskom spravom ili malim računarom koja na sebi ima i senzore i mehanizam komunikacije putem interneta, tako da možemo u realnom vremenu posmatrati te stvari i njihove parametre i kreirati di- gitalnog virtualnog blizanca svake stvari koja nam je interesantna, i u svakom momentu informacije o tim stvarima. Osim senzorike i prikupljanja po- dataka jedan od izazova jeste komunikacija jer se ti podaci u skoro realnom vremenu moraju iskomunicirati.

Sami podaci ne znače ništa, da bi bio upotrebljiv podatak se mora na nekom mjestu pretvoriti u infomaciju, mora se staviti u neki koncept, imati funkciju i ta infiormacija postaje Koncept internet of things u službi očuvanja i unaprijeđenja regionalnog vodovodnog sistema neko saznanje ili novo saznanje o tim stvarima koje posmatramo, a koje nam omogućavaju da promijenimo ili apdejtujemo način na koji donosimo odluke. Znači, naš koncept donošenja odluka i način kako ćemo da reagujemo biće dodatno unaprijeđen podacima i informacijama koje smo izvadili iz toge sistema.Što se upotrebe tiče naš prvi scenarij jeste nadgledavanje kvaliteta vode za piće u izvorima i bunarima, ali tu može biti i ekološki monitoring čistoće rijeka i jezera, proizvodnja morske hrane, čistoća plaža, posmatranje prostora na kojima su izvori otpadnih voda itd.

 


Očekivani rezultat jeste da dobijemo sistem za nadgledanje parametara, sa najmanje tri ekspertna mo- dula za podršku scenarija primjene, prototip senzorske jedinice, zatim pilot sistem koji ce biti instaliran u RVCG, a mi se kao Univerzitet nadamo da ćemo imati aktivno učešće studenata, izradu magistarskih radova i pisanje publikacija. Projekat je zapravo prvi korak za realizaciju vizije direktora JP Regionalni vodovod za Crnogorsko primorje Gorana Jevrića i rektora UDG Veselina Vukotića, da se osnuje centar za vode koji bi bio pri UDG a koji bi na neki način pokušao da kreira doprinos sveukupnom monitoringu vode.

PODIJELI

Tagged under

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti