Jevrić: Epidemija nije zaustavila projekte vrijedne 24 miliona eura

Najava slabije turističke sezone zbog izazvane pandemijom virusa Vovid 19 će se odraziti i na poslovne rezultate Regionalnog vodovoda, ali vjerujemo da će opšti poslovni pokazatelji i u ovoj godini zadržati trend stabilnosti”, kazao je u intervjuu Glasniku Privredne komore vd izvršnig direktora Regionalnog vodovoda Crnogorsko primorje Goran Jevrić.

“U cilju ublažavanja posljedica korona virusa, formirali smo multidisciplinarni krizni štab, koji je izradio tri moguća poslovna modela budućeg poslovanja Regionalnog vodovoda u zavisnosti od očekivanog trajanja epidemioloških mjera, odnosno prekida privrednih aktivnosti u Crnoj Gori usljed krize izazvane pandemijom. Predvidjeli smo mogući pad prihoda od 15 do 40 odsto”, kaže Jevrić.

Prema njegovim rije čima, tokom posljednjih nekoliko godina Regionalni vodovod je bio izložen brojnim poslovnim izazovima, ali i pored kompanija je uspjela da ostvari rekordne prihode.

“Poslovni prihodi u posljednje četiri godine su čak za 100 odsto veći od do tada najboljih poslovnih rezultata. Realno gledano, mi smi ovu krizu dočekali spremni i za najveće poslovne izazove, ali sa druge strane očekujemo da će razvojni projekti čija je realizacija u toku dodatno obezbijediti stabilnost Regionalnog vodovoda kroz nove prihode koje ćemo imati nakon završetka tih važnih infrastrukturnih projekata”, ističe Jevrić.

Realizacijom planiranih projekata, dodaje on, unapređuje se i ambijent za dalji razvoj turističkog biznisa na Crnogorskom primorju.

“Mogao bih reći i da je poslovanje Regionalnog vodovoda tokom perioda krize bilo čak i intenzivirano, s obzirom da nas je proglašenje pandemije zateklo na početku velike razvojne faze, u punom zaletu na početku realizacije značajnih razvojnih projekata vrijednih 24 miliona eura koje nijesmo htjeli da prekidamo. Pored ove vrste doprinosa, kompanija je i finansijski pomogla NKT donirajući sredstva za nabavku neophodne medicinske opreme, a zaposleni u Regionalnom vodovodu su donirali dio plate na ime pomoći Nacionalnom koordinacionom tijelu”, objasnio je Jevrić.

Regionalni vodovod, tokom prvih šest mjeseci nije imao potrebu za državnim mjerama podrške na način na koji su one u ovom trenutku neophodne drugim privrednim subjektima.

“Regionalni vodovod je tokom prvog polugodišta ostvario povećanje u prodaji vode od 10 odsto u odnosu na količine utvrđene u ugovorima o isporuci koji su potpisani sa pet primorskih opština. Međutim, s obzirom na produženo djelovanje virusa i samim tim odloženo vraćanje u normalne poslovne tokove svih privrednih subjekata, analiziraćemo pažljivo realne potrebe Regionalnog vodovoda za moguću kreditnu podršku u narednom periodu, u cilju očuvanja likvidnosti preduzeća”, dodaje Jevrić.

On objašnjava da korona kriza nije uticala na njihove razvojne planove. Vlada Crne Gore je, ističe Jevrić, odobrila 24 miliona eura podrške kroz državne garancije za razvojne projekte koje realizuju u saradnji sa EBRD-om.

“Od projekata bih izdvojio zavšetak prve faze građenja Regionalnog vodovoda spajanjem posljednje primorske opštine Herceg Novi na Regionalni vodovod. Vrijednost investicije iznosi oko dva miliona eura. Zatim početak radova na drugoj fazi izgradnje regionalnog vodovodnog sistema, gdje u saradnji sa Upravom za saobraćaj koja gradi moderni bulevar sa četiri trake na trasi Jaz-Aerodrom Tivat, Regionalni vodovod uporedo postavlja 15 km novog cjevovoda inve stiranjem oko 10 miliona eura, čime povećavamo kapacitet regionalnog vodovodnog sistema za opštine Tivat, Kotor i Herceg Novi za oko 120 odsto, zbog sve veće potražnje za vodom u tim opštinama usljed novih turističkih projekata”, objasnio je Jevrić.

Kao najvažniji i najveći projekat izdvojio je rješavanje višedecenijskog problema nedostatka vode za piće na oko 30 odsto teritorije u opštini Bar, ukupne vrijednosti oko 12 miliona eura.

“Ono što je najvažnije od ovih ulaganja u infrastrukturu direktne benefite ostvaruje oko 20.000 porodica u pet opština na Primorju: u Baru, Herceg Novom, Ulcinju, Tivtu i Kotoru, na čijim će česmama poteći ispravna voda za piće visokog kvaliteta što će doprinjeti većem kvalitetu života, ali i omogućiti bolji razvoj turizma. Želimo uspostaviti standard za sve buduće investicije u infrastrukturne projekte i tome smo zaista svi u Regionalnom vodovodu posvećeni, a podrška koju je Vlada pružila za navedene razvojne projekte je za nas i mene lično dodatni podstrek da istrajemo”, zaključio je Jevrić.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti