Mitrović: Moramo zaštititi Bolje sestre

Ministar ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, prof. dr Ratko Mitrović, juče je zajedno sa mještanima Grbavaca obišao vodoizvorište „Bolje sestre“, kao i problematične lokacije u neposrednoj blizini brda Miranglavica, gdje se godinama unazad vrši nelegalna eksploatacija pijeska i šljunka. Vodoizvorište Bolje sestre je ključno za vodosnabidjevanje Crnogorskog primorja, sistemom regionalnog vodovod.

“Mora se staviti tačka na nekontrolisanu, divlju i neodgovornu eksploataciju šljunka iz korita Morače. Ovo je ozbiljan problem koji može ugroziti snabdijevanje crnogorskog Primorja vodom za piće, a izdašnost izvorišta i kvalitet vode ne smijemo dovoditi u pitanje ” poručio je ministar Mitrović.

I predsjednik Skupštine Crne Gore, Aleksa Bečić obišao je lokalitet Miranglavice i izvorišta Bolje sestre i tom prilikom razmijenio mišljenje sa ministrom Mitrovićem o značaju Morače i pomenutog vodoizvorišta.

Kako je naglasio ministar Mitrović, vodoizvorište Bolje sestre spada u 150 najznačajnijih tačaka karsta u svijetu.

"Neophodno je, bez odlaganja, zaštititi Moraču i Bolje sestre, jer je minimalna izdašnost vodoizvorišta smanjena nekoliko puta u odnosu na minimume koji su biljezeni u periodu 2010-2019", izjavio je Mitrović.

Ministar je posjetio i crpnu stanicu Regionalnog vodovoda za Bolje sestre i razgovarao i sa direktorom Regionalnog vodovoda, Goranom Jevrićem.

Sa ministrom i građanima, vodoizvorište su obišli i državni sekretar za ekologiju, prof. Danilo Mrdak, predstavnici Ministarstva poljoprivrede, Uprave za vode i hidrometeorološkog zavoda.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti