Tradicija na Svetog Antuna zaboravljena, a crkva brutalno porušena

Tradicija u Budvi je bila da na Svetog Antuna padovanskog, 13. juna, pohodili su crkvu Svetog Antuna na plaži Mogren II. Takozvane proceije, kada su građani Budve brodićima odlazili na plažu označavale su ujendo i početak kupališne sezone u Budvi. Mještani su toga dana na plaži organizovali svečanosti i od toga dana zvanično je počinjala sezona.

Nažalost, crkva Svetog Antuna brutalno je porušena nakon II svjetskog rata, a vjernici godinama unazad pokušavaju da obnove ovaj hram.


Crkva koja potiče iz 1570 godine, porušena je u velikom nevremenu koje je zadesilo Budvu 1899. godine.

Već naredne godine postavlja se kamen temeljac , gdje su učestvovali svi građani Budve i jedne i druge vjeroispovjesti. Oni koji nijesu imali novca, oni su se uključivali u građevinske radove i crkva već 1902. biva potpuno obnovljena. Glavni izvođač je bio Niko Fabris.

Međutim, crkva biva vandalski porušena 25 juna 1952. oko dva sata iza ponoći, dan nakon Svetoga Jovana zaštitnika grada Budve. U ranim jutarnjim satima su minirali crkvu, a mještani Budve znaju i ko je to uradio.


Navodno da je greškom minirana i porušena, ali ta greška nikada nije ispravljena, niti je crkva ikada ponovo bila rekonstruisana. Postoje svi dokumenti, originalni projekti koji se čuvaju u starogradskoj crkvi, i smao je potrebna dobra volja da crkva bude obnovljena na mjestu gdje je nekada bila.

 

fotografije iz arhive Anta Urbana

 

VEZANO: Kako su izgledali ljetnji dani u Budvi 30tih godina - iz arhive Vojislava Svitlice

 

VEZANO: Kako je izgledao izlet na Školj 1864 godine

 

PODIJELI

Tagged under

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti