Odgovor Agencije za ugljovodonike republike Hrvatske na tekst u Primorskim

Agencija za ugljovodonike republike Hrvatske nam je poslala svoju reakciju na tekst objavljen u Primorskim „Svi naftaši koji žele bušiti na Jadranu imali su ekološke incidentekoju prenosimo u cjelosti:

 

Navedene informacije su netočne, sve odabrane kompanije na prvom javnom nadmetanju za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika imaju besprijekorne reference i standarde po pitanju sigurnosti i zaštite okoliša.

Nije istina da je Marathon Oil „našao svoje mjesto na listi sto najvećih korporativnih zagađivača zraka u SAD-a“ i to na 67. mjestu kako se navodi u članku, nego je riječ o kompaniji Marathon Petroleum, odvojenoj kompaniji koja od Marathon Oil-a zasebno kotira na burzi. Marathon Petroleum se isključivo bavi rafinerijskim biznisom, a rafinerije jesu zagađivači.

Što se tiče prikazanih incidenata, isključivo se 3 odnose na manje izljeve nafte u periodu od 1964. do 2009. godine, dok se primjerice u Jadranskom moru godišnje detektira u prosjeku 200 izljeva nafte s tankera. Naime, naftne kompanije dužne su prijavljivati i najmanje izljeve i oštećenja na naftnim cjevovodima koje se na dnevnoj bazi detektiraju i saniraju. Dakle, svaka kapljica nafte koja se izlije iz naftnih cjevovoda mora se prijaviti te se ista rutinski sanira na dnevnoj razini.

Što se tiče prikazanih incidenata u Nigeriji, sve su se dogodile isključivo na kopnu na naftnim cjevovodima, a posljedica su krađa nafte iz naftnih cjevovoda kao i terorističkih napada, što se na žalost tamo svakodnevno događa.

Kod spominjanja OMV-a u Novom Zelandu došlo je do prijave pojave naftne mrlje koja se nikada nije dokazala. Naime, odmah po dojavi helikopterima se pregledalo područje te ista nije nikada uočena. Također, bitno je napomenuti da se incident u Rumunjskoj dogodio uslijed manjeg puknuća naftnog cjevovoda na kopnu.

Prilikom odabira kompanija na prvom javnom nadmetanju, a kako je i jasno komunicirano u javnosti, naglasak je bio na besprijekornim standardima po pitanju zaštite okoliša i referencama te odgovorno tvrdimo da sve odabrane kompanije imaju besprijekorne reference i standarde po pitanju zaštite okoliša.

 

PODIJELI

Tagged under

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti