Peto međunarodno bijenale akta „Marko Krstov Gregović“ u Petrovcu

Peto međunarodno bijenale akta „Marko Krstov Gregović“ svečano je otvoreno u Spomen-domu „Crvena komuna“ u Petrovcu.

Na samom početku se obratila mr Milica Stanić Radonjić ispred JU Muzeji i galerije Budve koja je podsjetila da je Peto međunarodno bijenale akta planirano za 2020. godinu i da je tada upućen i poziv umjetnicima širom svijeta da se prijave. Odziv je bio veliki i nakon selekcije radova izabrano je 78 umjetničkih djela različitih stilova, tehnika i umjetničkog izražaja. Zbog pandemije korona-virusa Bijenale je odloženo i zakazano za 2021. godinu.
Direktorica JU Muzeji i galerije Budve mr Lucija Đurašković je istakla: „Međunarodno bijenale akta „Marko Krstov Gregović“ održano je prvi put 2004. godine, a njegov idejni tvorac je vajar Dragan Mijač Brile. Nakon treće održane manifestacije 2008. godine Bijenale se nije organizovalo punih 10 godina. Najzad je 2018. godine u organizaciji JU Muzeji i galerije Budve manifestacija ponovo pokrenuta, čime je nastavljena značajna tradicija.” Gospođa Đurašković se posebno zahvalila svim zaposlenima u Spomen-domu “Crvena komuna” koji su učestvovali u realizaciji projekta.
​Izložbu je zvanično otvorio predsjednik opštine Budva Marko Carević: „Pozdravljam sve prisutne ispred Opštine Budva i u svoje lično ime, i želim da istaknem veliko zadovoljstvo što mi je pripala čast da otvorim ovu prestižnu međunarodnu kulturnu manifestaciju i uručim priznanja i nagrade umjetnicima koji su se istakli prema sudu takođe međunarodnog žirija, što ovu manifestaciju svrstava među prestižne u regionu. Grad Budva sa svojom znamenitom i bogatom kulturnom prošlošću, zaslužuje manifestaciju kao što je ova, koja će ga staviti na svjetsku mapu umjetničkih dešavanja, što je od posebne važnosti u godini u kojoj će se Budva kandidovati da postane Evropska prijestonica kulture za 2028. godinu. Uprkos preprekama u komunikaciji i putovanjima izazvanim virusom Covid-19, neizmjerna je čast i zadovoljstvo što večeras na Međunarodnom bijenalu akta „Marko Krstov Gregović“ izlažu umjetnici iz čak dvadeset zemalja svijeta:  Egipta, Indije, Danske, Poljske, Ukrajine, Holandije, Kanade, Rumunije, Portugalije, Meksika, Nemačke, Severne Makedonije, Hrvatske, Italije, Velike Britanije,  Rusije, Srbije, Slovenije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore. Djela umjetnika iz svih ovih zemalja pružaju uvid o tokovima na aktuelnoj umetničkoj sceni u svjetu.“
Uslijedila je dodjela nagrada i pohvala u četiri kategorije: skulptura, slika, crtež i fotografija/grafika/video. Nagradu za skulpturu, ali i Grand Prix dobio je Nikola Smilkov (Sjeverna Makedonija). Pohvale za skulpturu su dobili Marko Petrović Njegoš (Crna Gora), Nikolina Zuber (Crne Gora) i Ivešić Josip (BIH). Nagradu za sliku dobila je Lidija Nikčević (Crna Gora), dok su pohvale u istoj kategoriji dobili Cvetka Hojnik  (Slovenija), Jelena Garić LEXTOR (Crna Gora) i Kristina Milivojević (Srbija). Nagradu za crtež je dobio Aco Bojić  (Crna Gora) a pohvale u istoj kategoriji Terry Chip (Engleska), Anastasija Kostić (Crna Gora) i Katarina Nedeljković (Srbija). Nagrada u kategoriji grafika/fotografija/video je pripala Luci Zanta (Italija), a  pohvale u istoj kategoriji Jeleni Tomašević  (Crna Gora), Lavoslavi Benčić (Slovenija), Brian Cann-u (Njemacka) i Abdoul-Ganiou Dermani (Njemačka).
Izložba će biti otvorena do 15. oktobra 2021. godine.

 

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti