Tržišna inspekcija riješila 85 odsto sporova žalbi u korist potrošača

Tržišna inspekcija, u okviru svojih nadležnosti, svakodnevno sprovodi kontrole po inicijativama potrošača, uzimajući ih kao priroritetne u radu. Tokom prve polovine aprila, ova inspekcija je zaprimila ukupno 40 inicijativa, od kojih je preko 85 odsto riješeno u korist potrošača.

Najčešće nepravilnosti koje su prijavljene od strane potrošača, organa/institucija, privrednih subjekata i fizičkih lica, odnosile su se na: neisticanje cijena, nedostatak na robi, nedostatak kod usluge, prigovor za ostvarivanje prava iz garancije, nelegalan rad, neizdavanje računa o kupovini proizvoda, neisticanje obavještenja o robi, neisticanje cijena i obmanjujuće oglašavanje, nepoštovanje radnog vremena i dr.
“Tržišna inspekcija je u najvećem broju slučajeva  riješila inicijative tako što je potrošačima izvršen povraćaj novca (55%), zamijenjena roba za novu (25%), smanjenja cijena proizvoda i na drugi način (potrošaču omogućena kupovina proizvoda po objavljenim uslovima prodaje, potrošaču su obezbijeđeni tačni podaci o proizvodu, potrošaču je predata dokumentacija koja prati robu u prometu, potrošaču je isporučena plaćena roba; potrošaču je vraćen kusur u apoenima manjim od pet centi, itd) (20%).
Podsjećamo da su potrošači, prije nego se obrate inspekciji, dužni da podnesu prigovor trgovcu, koji je, u skladu sa Zakonom o zaštiti potrošača, obavezan da im odgovori bez odlaganja, a najkasnije u roku od osam dana od prijema prigovora.Vjerujemo da potrošači imaju sve više povjerenja u institucionalnu zaštitu svojih prava”, navode iz inspekcije.

PODIJELI

Tagged under

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti