Avala - mutne igre

I dok Opština traži model kako će naplatiti četiri miliona eura na ime komunalija, koje investitor nije izmirio za izgradnju i dogradnju hotelskog kompleksa „Avala“, dotle se u ovom elitnom hotelu vodi prava „bitka oko prevlasti“.

Da je i funkcionisanje hotela dovedeno u pitanje, svjedoči i protjerivanje dosadašnjeg administrativnog direktora kompanije „Beppler & Jacobson" Viktora Golikova, kome je zabranjen ulaz u Crnu Goru na dvije godine. Golikov, koji se nalazio na čelu kompanije, koja gazduje budvanskom Avalom i kolašinskom Bjankom, tužio je pred Upravnim sudom odluku MUP-a, da mu uskrati gostoprimstvo, iako je u Crnoj Gori uredno boravio od 2005. godine, od kada je i angažovan u upravljačkoj strukturi hotelskog lanca.

 

A sve se to dešava, nakon što je sud u Londonu, presudio u sporu, koji je manjinski akcionar Zoran Ćoćo Bećirović, uslovno dobio protiv svog dosadašnjeg partnera Igora Lazurenka. Sud je odredio da se na ime njegovih 25 akcija isplati.

 

Naime, Bećirović je jedan od vlasnika kompanije Caldero Trading Limited sa Kipra, koja je, opet, jedan od akcionara kompanije Beppler & Jacobson Ltd iz Londona. Ova londonska kompanija je stoodstotni osnivač crnogorske podružnice “Beppler & Jacobson Montengro” koja upravlja hotelskim kompleksom “Avala”.

 

Zvanično u Upravi za nekretnine na londonsku firmu upisano je vlasništvo nad Avalom i vilama, kao i zemljišnim kompleksom na kome su izgrađeni ovi hotelski kapaciteti.

 

Visoki sud pravde Engleske i Velsa pokrenuo je 3. maja likvidaciju kompanije "Beppler & Jacobson LTD" Engleska – Budva. Bećirović je naime, londonskom sudu, kako je ranije potvrdio njegov advokat, podnio tužbu radi zaštite svojih prava u kompaniji Beppler & Jacobson Ltd iz Londona i kompaniji Beppler & Jacobson Montenegro iz Budve.

 

U međuvremenu, dok se u britanskoj prijestonici vodio sudski postupak, Visoki sud je u kompaniji Beppler & Jacobson LTD postavio privremenog likvidatora, Mareka Lorinca, inače bivšeg šefa kancelarije Evropske banke za obnovu i razvoj u Crnoj Gori.

 

Inače, Bećirović je još prošle godine, nako što su mu oduzeta upravljačka prava u “Avali” te postavljen novi menadžment, optužio svog doskorašnjeg glavnog ortaka sa kojim je kupio budvanski hotel “Avalu” te brojne atraktivne zemljišne lokacije na primorju Igora Lazurenka za prevaru. Bećirović i Lazurenko koji su se upoznali prije deset godina, bili su tandem, koji je uspio da u Crnoj Gori kupi nekretnina u vrijednosti od ukupno 78,5 miliona dolara, pa je u njihov posjed prvo prešla elitna budvanska “Avala”, kolašinska “Bjanka” nakon čega su se nizale investicije, od zemljišnog kompleksa u zaleđu plaže Drobni pijesak, preko zemlje u Reževićima do brojnih nekretnina u Kolašinu.

 

Koliko novca Bećiroviću treba da bude isplaćeno znaće se uskoro, jer se rade finansijske procjene, ali ko će upravljati hotelom, e to je još veće pitanje.

 

Hotelom su do sada upravljali Golikov i Bećirović, a najbitniji potpis na sve odluke, stavljao je finanijski direktor Mihail Peskov.

 

Imajući u vidu da je pored Peskovovog potpisa, bio potreban još jedan, nekog od Golikova ili Bećirovića, to je sada u hotelu status quo. Golikov i Peskov bliski Lazurenku, vodili su posao, dok je Bećirović poslednjih godinu i po, od kada je spor pokrenut, bio skrajnut. Kako bi smirili strasti, iz londonske centrale, u Crnu Goru poslat je Roman Kopiltsov, ali ni njemu MUP nije dao boravak, niti radnu dozvolu. Uslijedila je žalba Kopiltsova, međutim, MUP još nije dao svoj odogovor.

 

U ovom pravom vakumu, očigledno je da se vodi jaka borba oko prevlasti nad jednim od najelitnijih crnogorskih hotela.

    

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti