Institut za javno zdravlje apelovao je svim subjektima društva i "uticajnim pojedincima" da pozovu na strogo pridržavanje donijetih mjera u cilju sprječavanja širenja koronavirusa.Pozivaju građane da što više borave u svojim kućama, da nose maske i održavaju fizičku distancu.

Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT) odlučilo je  na prijedlog Instituta za javno zdravlje Crne Gore (IJZ) i više opštinskih kriznih štabova da od ponedjeljka počne primjena novih restriktivnih epidemioloških mjera zavisno od epidemiološke situacije u svakoj od lokalnih samouprava.
 
Prema metodologiji IJZ, koju je danas usvojilo NKT, osnova za donošenje odluka o restriktivnim mjerama zasnivaće se na praćenju stopa četrnaestodnevne kumulativne incidencije (KI). Ova stopa i njeno kretanje, koja u epidemiologiji predstavlja mjeru rizika obolijevanja, dobija se podjelom broja novih slučajeva infekcije koronavirusom brojem stanovnika lokalne samouprave i izražava na 100.000 stanovnika.
 
U lokalnim samoupravama u kojima je 14-o dnevna stopa:
 
1.  Manja od 400: nastavljaju se striktno poštovanje i stroga kontrola sprovođenja važećih epidemioloških mjera.
 
2.  Između 400 i 799, uz važeće mjere uvodi se:
 
a. Ograničenje rada ugostiteljskih objekata do 22:00 sata;
 
b. Ograničavanje uslova rada ugostiteljskih objekata tako što je uz važeće epidemiološke mjere dozvoljeno da za jednim stolom i u objektu i izvan njega (terase, bašte i sl.) budu najviše dvije osobe; i
 
c. Obaveza striktnog poštovanja razmaka od najmanje jedan metar od stolice do stolice kada lica sjede za stolovima i okrenuti su leđima jedni drugima.
 
3.  Između 800 i 1.199 uz važeće mjere:
 
a. Zabranjuje se rad ugostiteljskih objekata (restorani, kafane, kafeterije, hotelski restorani) osim za goste hotelâ;
 
b. Zabranjuje se okupljanje u objektima stanovanja licima koja nijesu članovi zajedničkog porodičnog domaćinstva.
 
4.  Veća od 1.200 uz važeće mjere:
 
a. Zabranjuje se izlazak iz objekta stanovanja od 22:00 do 05:00 (uz definisane izuzetke koji su važili i prilikom ranije mjere: djeca sa poremećajima iz autističnog spektra; lica koja koriste invalidska kolica, u pratnji jednog lica, najviše 60 minuta dnevno; lica koja obavljaju redovne radne zadatke u djelatnostima dozvoljenim naredbama; zaposlene kod stranih diplomatsko-konzularnih predstavništava; lica koja pružaju usluge od javnog interesa, a nezamjenljiv su uslov života i rada građana (zdravstvo, inspekcijski organi policija, vojska, službe bezbjednosti, vatrogasne službe, komunalne službe, mediji – uključujući lica koja gostuju u medijskim emisijama, poljoprivredne djelatnosti na gazdinstvima i sl.), što se dokazuje potvrdom koju izdaje poslodavac; osobe koje njeguju lica koja usljed bolesti, stanja ili posljedica povrede nijesu sposobna da samostalno obavljaju svakodnevne životne aktivnosti, što se dokazuje potvrdom koju izdaje izabrani doktor ovih lica; te lica koja izvode kućne ljubimce, najviše 60 minuta dnevno;
 
b. Zabranjuje se rad ugostiteljskih objekata (restorani, kafane, kafeterije, hotelski restorani) osim za goste hotelâ;
 
c. Zabranjuju se posjete po kućama lica koja nijesu članovi istog domaćinstva.
 
Stopu KI utvrđuje IJZ i objavljuje na svom Internet sajtu i to jednom sedmično, subotom prije podne. Primjena restrikcija zavisno od utvrđene stope KI, počinje trećeg dana od utvrđene stope KI odnosno ponedeljkom u 00:00 sati.
 
Odluka o eventualnom ublažavanju mjera donosi se po automatizmu svakih 14 dana u zavisnosti od kretanja vrijednosti stopa dok se analiza pooštravanja mjera vrši na sedmičnom nivou u skladu sa kretanjem stopa.
 
(U prilogu je lista 14-odnevne KI. Konačnu listu za ovu sedmicu, koja će uključiti i današnje podatke, objaviće IJZ sjutra ujutro.)
 
Prema trenutnim podacima, koji ne obuhvataju novooboljele koji će biti otkriveni do kraja današnjeg dana, najoštrije mjere od ponedjeljka počinju da se primjenjuju u Nikšiću, Beranama i Andrijevici.
 
Početak školske godine
 
Razmatrajući epidemiološku situaciju i uslove za predstojeći početak školske godine Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti je zadužilo Ministarstvo prosvjete da intenzivira aktivnosti i da do ponedjeljka (28. septembra 2020.) sagleda i utvrdi sve relevantne parametre i podrobno informiše javnost o svim aspektima početka školske godine.
 
Nadležni inspekcijski organi, prije svega Sanitarno-zdravstvena inspekcija, zaduženi su da do početka školske godine izvrše nadzor ispunjenosti uslova za redovno pogađanje nastave u kontekstu poštovanja epidemioloških mjera.
 
Sa ciljem sprečavanja širenja koronavirusa među djecom i đacima NKT je odlučilo da izmijeni odgovarajuću naredbu tako da obaveza nošenja zaštitnih maski važi za djecu stariju od pet godina.
 
Inspekcijski organi da pomno kontrolišu poštovanje mjera
 
Inspekcijski organi, kako na državnom tako i na lokalnom nivou, još jednom su pozvano da dosljedno i u kontinuitetu nadziru sprovođenje važećih epidemioloških mjera i da o rezultatima kontrola redovno izvještavaju javnost.
 
Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti je predložilo da Ministarstvo zdravlja donese odluku o novčanoj nagradi zaposlenih u zdravstvu koji rade sa COVID-19 pacijentima.
Svi domovi zdravlja u Crnoj Gori opremljeni su i kadrovski i tehnički i u punom kapacitetu obavljaju u COVID ambulantama preglede pacijenata sa simptomima infekcije koronavirusom što potvrđuje i činjenica da je juče u domovima zdravlja širom države pregledano više od dvije i po hiljade pacijenata. Krizni medicinski štab stoga poziva građane da se, u cilju rasterećivanja opštih bolnica i Kliničkog centra Crne Gore (KCCG), u svim slučajevima sumnje na infekciju koronavirusom javljaju i to pravovremeno na preglede u domove zdravlja. COVID timovi u domovima zdravlja donose nakon svakog pregleda odluku o tome da li se pacijent upućuje u bolnicu ili na kućno liječenje.
 
Šef Kriznog medicinskog štaba dr Nermin Abdić i direktor Doma zdravlja Podgorica Doc dr Nebojša Kavarić danas su na sastanku sa direktorima domova zdravlja iz cijele Crne Gore konstatovali visok nivo primarne zdravstvene zaštite i dogovorili još tješnju saradnju domova zdravlja sa bolnicama i KCCG kako ne bi dolazilo do preklapanja pregleda.
 
Posebno je istaknut kvalitetan i posvećen rad pedijatara što je rezultiralo, između ostalog, i niskim nivoom infekcije među djecom.
 
Radi rasterećivanja domova zdravlja suspendovani su do daljeg konsultativni specijalistički pregledi koji su obavljani u ustanovama primarne zdravstvene zaštite.

Ministarstvo unutrašnjih poslova pozivajući se na informaciju Zavoda za hidrometeorologu i seizmologiju upozorilo je da u petak, subotu, nedjelju i ponedjeljak očekuju se nestabilne vremenske prilike sa kišom, povremeni pljuskovi sa grmljavinom i sa jakim, na udare olujnim južnim vjetrom.

Sekretarijat za finansije objavio je javni poziv za pretkonsultacije oko izrade nacrta budžeta za narednu godinu.Očekuje se da će Opština uraditi i rebalans budžeta, imajući u vidu da je epidemija koronavirusa desetkovala prihode.