Korisnici elektrodistributivnog sistema su u decembru preuzeli ukupno 274.723.763 kWh električne energije, što je za 10 odsto više u odnosu na potrošnju ostvarenu tokom istog perioda prethodne godine i gotovo 30 odsto više u odnosu na novembarsku potrošnju. Najviše električne energije, oko 40 odsto, distribuirano je korisnicima na području Podgorice, Danilovgrada i Cetinja (Region 2).

Predsjednik Opštine Budva Marko Carević donio je odluku o privremenom finansiranju kojom je predvidjeno da do 31. marta iz gradske kase bude potrošeno 8,23 miliona eura.

“Obavještavamo spasioce na vodi da će Crveni krst Crne Gore tokom ove godine, organizovati trinaest provjera za ovjeru licenci za spasioce na vodi. Prva ovjera planirana je 6. marta na bazenu "Dragan Trifunović" u Budvi.”, poručuju iz Crvenog krsta Crne Gore i dodaju:

S obzirom na činjenicu da je u posljednjoj sedmici broj zaraženih 40 odsto manji u odnosu na nedjelju ranije, Vlada Crne Gore odlučila je da u naredne dvije sedmice, od 20. januara do 3. februara:

Zbog planiranih radova na mreži, u petak 21. januara, bez napajanja električnom energijom će ostati kompletno područje Petrovca, Buljarice i okoline. Struje neće biti u terminu od 10 do 15 časova, saopštio je CEDIS.

Cijene proizvoda i usluga lične potrošnje, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u decembru 2021. godine u odnosu na novembar 2021. godine u prosjeku su više za 0,3 odsto.

Sekretar sekretarijata za investicije Joko Popović i predstavnici JP Morsko Dobro bili u nezvaničnoj posjeti MZ Sveti Stefan gdje se odvijaju radovi na sanaciji rive u Pržnu.

Vakcinalni pult biće ponovo otvoren za građanstvo ovog vikenda na sledeći način:

U odnosu na nejasnoće koje su se posljednjih dana pojavile u medijima vezano za EU COVID potvrde i aplikaciju SafeGoCG, Ministarstvo zdravlja objavljuje pojašnjenje u cilju pružanja blagovremenih i preciznih informacija u vezi prelaska na novi Sistem.

U Crnoj Gori od ponoći sve vrste goriva skuplje su  od tri do šest centi. To je saopštilo Ministarstvo kapitalnih investicija.

Opština Budva je partner u projektu BlueMed PLUS koji se realizuje kroz IPA - Interreg program EU u saradnji sa Univerzitetom u Kalabriji, regionima Apulia, Tesalija, konsultantskom agencijom Atlantis iz Grčke i Opštinom Valona.

Opština Budva raspisala je uoči Nove godine tender za izbor najboljeg ponuđača za izvođenje  radova na adaptaciji otvorenog bazena na Pizani kod Starog grada.

Kako je saopšteno iz CEDIS- a zbog planiranih radova na mreži danas u terminu od 9 do 11 čadova bez napajanja električnom energijom će ostati dio naselja Rafailoivići (u blizini hotela “Ponta”), saopštio je CEDIS.

Na području budvanske opštine boravi 1. 848 gostiju, što je za 13 odsto više gostiju nego prošle godine u istom periodu. To su  podaci Turističke organizacije Budve.

Vikend je rezervisan za rad, uživanje i prvi planinarski vikend u ovoj sezoni počinjemo jednom odličnom ponudom!

Laboratorije Instituta za javno zdravlje su tokom jučerašnjeg dana završile analizu i IJZCG dostavile rezultate za 4. 421 uzorka na novi koronavirus.

Kako je saopšteno iz CEDIS- a zbog planiranih radova na mreži, u ponedjeljak 17. januara, u terminu od 9 do 11 čadova bez napajanja električnom energijom će ostati dio naselja Rafailoivići (u blizini hotela “Ponta”), saopštio je CEDIS.

Uprava za inspekcijske poslove napravila je informatičko rješenje za praćenje svih predmeta iz nadležnosti Inspekcije rada koji imaju bilo kakvu vezu sa projektom "Evropa sad", kako bi se isti prioritetno uzimali u rad.

Vlada Crne Gore je na današnjoj sjednici donijela Odluku o formiranju  Koordinacionog tijela za praćenje programa „Evropa sad”. Predsjednik Koordinacionog tijela biće ministar ekonomskog razvoja
Jakov Milatović, dok će zamjenik predsjednika biti savjetnik premijera Dejan Abazović.

Delegacija Opštine Budva boravi u Novom Sadu povodom titule Evropske prestonice kulture

To što su detaljni urbanistički planovi “ Budva centar” i “ Bečići” stavljeni van snage, odnosno na tim gradskim područjima nema gradnje, nije uticalo da Služba za naplatu naknade za komunalno opremanje gradjevinskog zemljišta ostvari rekordnu naplatu.

U organizaciji Međunarodne unije za telekomunikacije (ITU) održaće se Generation Connect Global Youth Summit 2022, koji će prethoditi Svjetskoj konferenciji o razvoju telekomunikacija (WTDC), na temu “Povezivanje nepovezanih za postizanje održivog razvoja”. Generation Connect je sveobuhvatna inicijativa ITU strategije za mlade.

Pogledajte koliko će vam januarska plata biti obračunata

Crna Gora je, zahvaljujući digitalnoj viziji, agendi i uloženim naporima na polju digitalne transformacije, dobila snažnu podršku PayPal-a na putu proširenja PayPal usluga, a i u narednom periodu biće ispunjena jasna i ambiciozna lista koraka, koji su neophodni u daljem procesu.

Ministarka zdravlja dr Jelena Borovinić Bojović predstavljajući mjere u cilju suzbijanja pandemije COVID-19 koje će biti na snazi narednih sedam dana - od 13. januara do 19. januara 2022. godine, na konferenciji za novinare saopštila je da se najvažnija izmjena u odnosu na dosadašnje mjere odnosi na uslove prelaska crnogorskih granica.

Opština Budva raspisala je uoči Nove godine javni poziv za izbor naboljeg ponuđača zaizvođenja radova na uređenju i opremanju sportske infrastukture.

Mediji u Srbiji danima objavljuju fotografije računa gostiju u ugostiteljskim lokalima i hotelima u dva popularna tamošnja zimska centra - Kopaoniku i Zlatiboru, gdje se navodi da su cijene vrtoglavo
visoke.

Tim za zaštitu i spašavanje Opštine Budva zbog jako ozbiljne epidemiološke situacije , jer trenutno aktivna 1.064 slučaja korona virusa, donio je set mjera

Služba budvanskog glavnog arhitekte odbila je zahtjev Morskog dobra za davanje saglasnosti na idejno rješenje izgradnje kamenog nabačaja/ napera na plaži Jaz, proglašavajući se nenadležnim.

Elektroprivreda Crne Gore organizuje nagradnu igru „Zlatni tim: dobra energija“, za sva domaćinstva, članove Zlatnog tima. Nagradna igra traje do 31. januara.

Broj nezaposlenih u Crnoj Gori na poslednji dan prošle godine, 31. decembar iznosi 57. 386.

Sekretarijat za urbanizam i održivi razvoj izdao je urbanističko tehničke uslove Sekretarijatu za investicije Opštine Budva za izradu investiciono tehničke dokumentacije za izgradnju saobraćajnice S 14 i komunalne staze sa pratećim instalacijama.

Regionalni vodovod Crnogorsko primorje raspisao je javni tender za izbor ponuđača kojem će povjeriti ispitivanje kvaliteta vode u sistemu kojim se napaja Crnogorsko primorje.

Broj zaraženih virusom covid19 u Budvi iz dana u dan se povećava, a prema poslednjim podacima Instituta za javno zdravlje, broj oboljelih je premašio 1. 000 i iznosi 1. 058.

Gradjanski biro u Opštini Budva, ali i šalteri u gradskom Vodovodu i Komunalnom preduzeću, te službe u Javnom preduzeću “ Morsko dobro” od danas rade uobičajenom radnom vremenu.

Porast broja zaraženih Omikron sojem korona virusa u posljednje dvije sedmice za sada, skoro da se nije odrazio na potrebu za bolničkim liječenjem u Crnoj Gori.

“Ne daj se Nole, ti nosiš barjak zlatne slobode”, poručuju iz Grupe građana BU2 , koja je za danas najavila okupljanje kod Veljih vrata ispred Starog grada u 15 časova u znak podrške “proslavljenom teniseru i, kako ističu, počasnom građaninu Budve Novaku Đokoviću a povodom dešavanja oko njegovog ulaska u Australiju.””

Praznici su idealno vrijeme da iznenadite one koje volite i do kojih vam je stalo. U susret Božiću Opština Budva i Turistička organizacija opštine Budva u saradnji sa društveno odgovornom kompanijom "Nora fora" iz Budve za naše najmlađe omogućila je za vrijeme Božića svima koji posjete Stari Grad u Budvi poseban ovogodišnji ekskluzivitet besplatnu i neograničenu vožnju karuselom.

Opština Budva zaključila  je ugovor sa podgoričkom firmom HydroGIS system, koja je bila prvorangirana na tenderu za izbor izvodjača radova na izgradnji i rekonstrukciji vodovodne i kanalizacione infrastrukture u naselju Prijevor iznad Budve.

Sekretarijat za urbanizam i održivi razvoj ponovo je odbio zahtjev opštinskog preduzeća  "Mediteranski sportski centar" da izda upotrebnu dozvolu za sportski objekat koji je izgrađen 1996.

Laboratorije Instituta za javno zdravlje Crne Gore , druge javne i privatne laboratorije koje se bave dijagnostikom infekcije novog koronavirusa su tokom jučerašnjeg dana  završile analizu i IJZCG dostavile rezultate za 7. 795  uzoraka na novi koronavirus.

Uprava za inspekcijske poslove daje punu podršku implementaciji seta mjera iz projekta „Evropa sad“

Ove, kao ni prošle godine neće biti organizovanog nalaganja badnjaka ispred crkava Mitropolije crnogorske primorske na području budvanske opštine. Ranijih godina tradicionalno su se badnjaci nalagali ispred starogradske crkve Sveta Trojica, crkve Sveta Petka na zaobilaznici, kao i ispred manastira Praskvica. Mitropolija se prije nekoliko dana oglasila i pozvala sve vjernike da badnjake nalažu u svojim domovima.

Postojeća nacionalna call linija 1717, koja je pokrenuta na inicijativu Ministarstva zdravlja, kako je i najavljeno, od srijede, 05. januara biće kadrovski pojačana u saradnji sa Crnogorskim Telekomom. To je saopšteno iz Ministarstva zdravlja.

Od ukupno 6. 994 koliko ih je testirano juče na novi coronavirus, pozitivnih je 2. 590, saopštio je Institut za javno zdravlje Crne Gore.

Sve vrste goriva od sjutra će biti skuplje od cent do dva centa, saopšteno je iz Ministarstva kapitalnih investicija.

Unija srednjoškolaca Crne Gore, kao krovna organizacija učeničkih parlamenata u Crnoj Gori, kao i uvijek do sada zastupa stavove srednjoškolaca/ki. U skladu sa tim, oglašavamo se u vezi sa trajanjem časova u drugom polugodištu.

Radovi na izgradnji kružnog toka na zaobilaznici koji se realizuju u okviru investicionog projekta Sekretarijata za investicije Opštine Budva i dalje se izvode.

U Domu zdravlja Budva proces rada odvija se nesmetano i bez prekida, uprkos povećanom broju pacijenata u COVID ambulantama. To je saopšteno iz ove zdravstvene ustanove.

Odlukom predsjednika Opštine Budva Marka Carevića lokalna administracija spajanjem neradnih dana za novogodišnje i božićne praznike praktično je na desetodnevnom mini odmoru do 10. januara.

Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma tokom minule godine prikupilo je 5 tona i 740k kilograma iskorišćenog papira.

Sekretar Crnogorskog društva za borbu protiv raka (CDPR) Domagoj Žarković i članovi društva tokom blagih dana od 25. decembra, kada Božić slave vjernici po gregorijanskom do 7. januara, kada ga slave oni koji poštuju stari Julijanski kalendar, posjetili su tradicionalno Dom za stare u Petrovcu, koji vode časne sestre Franjevke na čelu sa upraviteljicom samostana Sveti Vidom. Benediktom i sestrom Dritom koja je to bila prije nje.

U skladu sa odlukom Opštine Budva o neradnim danima administrativne sluzbe Doo"Vodovod i kanalizacija" Budva nece raditi do 10.02.2022.

Poznati restoran Babaloo donirao je novo vozilo budvanskom Domu zdravlja.

Ministarka zdravlja dr Jelena Borovinić Bojović i predstavnici reprezentativnih sindikata zdravstva potpisali su danas Granski kolektivni ugovor za povećanje zarada u zdravstvu. U ime Samostalnog sindikata zdravstva, ugovor je potpisala dr Ljiljana Krivokapić, a ispred Sindikata zaposlenih u zdravstvu Crne Gore, Nebojša Radonjić.

Uprava za inspekcijske poslove je spremno dočekala usvajanje programa „Evropa sad“ i u vezi sa istim, u prethodnom periodu, radila na provjeri informacija o privrednim subjektima koji su sa zaposlenima zasnovali radni odnos na nepuno radno vrijeme.

“Prosječna zarada (bruto) u novembru 2021. godine u Crnoj Gori iznosila je 799 eura, dok je prosječna zarada bez poreza i doprinosa (neto) iznosila 535 eura”, saopšteno iz MONSTAT-a.

Vlada Crne Gore je na jučerašnjoj sjednici proglasila treće zaštićeno morsko područje - Park prirode Stari Ulcinj, čime su postignuti važni nacionalni i međunarodni ciljevi u oblasti zaštite prirode!

Udruženje fitnes centara Crne Gore i sportski klubovi, treneri i instruktori potpisnici Peticije "Želim da vježbam jer zdravlje je moja najveća vrijednost" pozivaju nadležne da im dozvole rad.

Vlada Crne Gore je, na 53. sjednici donijela Strategiju sajber bezbjednosti Crne Gore 2022-2026. godine sa Akcionim planom za period 2022-2023. godine.

Skupština Crne Gore nije prihvatila predlog zakona da se PDV za ugostiteljske usluge vrati sa sedam na 21 odsto.

Od 2. januara 2022. godine pooštravaju se uslovi za ulazak u Crnu Goru.

Direktor JP “Morsko dobro” Mladen Mikijelj prokomentarisao je odluku Vijeća Privrednog suda koje usvojilo je prigovor kompanije “Dukley marina”, te poništilo rješenje tog suda iz jula mjeseca.

Vlada Crne Gore je, na predlog Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija, usvojila Program za privlačenje digitalnih nomada u Crnoj Gori do 2025. godine sa Akcionim planom za 2022. godinu kojim se namjerava povećati broj digitalnih nomada koji borave u Crnoj Gori, ali i prepoznatljivost Crne Gore kao atraktivne turističke destinacije za njihov boravak.

Shodno Zakonu o eksplozivnim materijama, Ministarstvo unutrašnjih poslova donijelo Naredbu o zabrani prodaje i upotrebe petardi.

Kompanija Tradeunique, koja gazduje šoping centrom TQ Plaza i ove godine obradovala je mališane iz vrtića JPU „Ljubica V. Jovanović-Maše“ . U holu TQ Plaze uz prihodan program podijeljeno je 130 paketića.

Odbor direktora Hotelske grupe “Budvanska rivijera” AD Budva (Društvo) na VIII sjednici, održanoj 27.12.2021. godine, usvojio je Analizu Komisije za ispitivanje poslovnog odnosa Društva i “Euromix trade” DOO Podgorica i utvrdio predlog rješenja ovog poslovnog odnosa u cilju zaštite prava i interesa“Budvanske rivijere”.

Javno preduzeće Regionalni vodovod bilo je danas domaćin studentima podgoričkog Mašinskog fakulteta koji su posjetili vodoizvorišta Bolje sestre.

Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore dogovorilo je poslovno tehničku saradnju sa a.d. Luka Kotor, koja podrazumijeva zajedničko učešće na raznim projektima.

Danas će najmlađe sugrađane sa teritorije MZ Sveti Stefan obradovati Djeda Mzaz, koji će djeci uručiiti novogodišnje paketiće.

Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma-Direktorat za građevinarstvo u Budvi je održalo Okrugli sto na temu „Univerzalni dizajn-OSI“.

Načelnik budvanskog Centra bezbjednosti Zoran Bubanja ocijenio je da je Budva bezbjedan grad, i da spremno dočekuju novogodišnje praznike.

Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore u sklopu projekta "Endemic pathway – Put endema" skraćeno „ePATH“, koji se realizuje u okviru Programa prekogranične saradnje Hrvatska - Bosna i Hercegovina - Crna Gora 2014-2020, organizovalo je trodnevne Radionice za endemske vrste i prirodno nasleđe, kao i trodnevno Takmičenje u posmatranju ptica od 21.12.2021. godine do 23.12.2021.u posebnom rezervatu prirode “Tivatska solila”.

Najznačajniji infrastrukturni projekat u narednoj godini biće pretvaranja ulice 22. novembar od glavnih semafora do gradske Pošte u Bulevar.

Zbog planiranih radova na mreži, bez napajanja električnom energijom danas će od 9 do 14 sati ostati u naselja Mažići, Markovići, Duletići, Lapčići, Stanišići, Stanjevići, Brajići, saopšteno je iz CEDIS- a.

Ministarstvo zdravlja, Uprava za inspekcijske poslove i Uprava policije i ove sedmice, od petka do nedjelje veče, organizuje akciju pojačane kontrole poštovanja propisanih epidemioloških mjera u svim gradovima Crne Gore, sa posebnim fokusom na opštine u kojima je zabilježen porast broja zaraženih koronavirusom, kao i na ugostiteljske objekte u kojima je planirano organizovanje kolektivnih proslava.

Ministarka zdravlja dr Jelena Borovinić Bojović, sa saradnicima, održala je sastanak sa predsjednicima i članovima prvostepenih ljekarskih komisija Fonda za zdravstveno osiguranje.

Kompanija doMEn i NVO “Centar za omladinsku edukaciju”, lansirali su EYCA mobilnu aplikaciju koja mladima u Crnoj Gori pruža mogućnost da sve benefite EYCA kartice koriste kroz digitalnu aplikaciju i olakšano nastave ostvarivati povoljnosti koje im kartica nudi u Crnoj Gori i širom Evrope. Aplikacija je dostupna za preuzimanje za Android i iOS operativne sisteme.

S obzirom na predstojeće novogodišnje praznike, a u cilju nesmetanog funkcionisanja, kao i održavanja kontinuiteta u važnom segmentu ugostiteljske ponude, a sve u nastojanju da se boravak turista i sugrađana u našoj opštini učini što sadržajnijim, predsjednik  Opštine Budva donosi Odluku o produženju radnog vremena za period od 24.12.2021. godine do 14.01.2022. godine

Da uspješan biznis, porodična tradicija dobrog poslovanja i društvena odgovornost prema zajednici u kojoj živi i radi mogu da se paralelno realizuje svjedoči lijep primjer budvanske kompanije “ Megapromet” koja je danas poklonila patronažnoj službi Doma zdravlja automobil Fiat 500 L- cros, vrijedan 12.500 eura.

Naša sugrađanka Jelena Vulević donirala je novogodišnje paketiće za djecu- korisnike usluga Dnevnog centra "Biseri". Jelena je donirala 23 novogodišnja paketića.

Vlada Crne Gore je utvrdila Program podrške za zapošljavanje mladih u 2022. godini. Pored Programa Evopa sad! čiji je cilj zadržavanje mladih u Crnoj Gori, kreiramo mjere podrške za zapošljavanje koje će im donijeti priliku da uče, usavršavaju se i nađu posao u svojoj zemlji.

Opština Budva objavila je koliko je novca kojoj partiji tokom prethodnih pola godine uplatila. Sa opštinskog računa političkim strankama za njihov rad isplaćeno je nešto više od 63 hiljade eura

Sekretarijat za investicije sačinio je Program investicija i Program uredjenja prostora za narednu godinu koji će se 31. decembra naći pred odbornike Skupštine opštine. Ovo su najznačajniji projektu planirani za 2022.

Na Univerzitetu Crne Gore, u prostorijama Rektorata, 20. decembra, dodijeljene su nagrade Božidar Milić za 2021. godinu.

Korisnici elektrodistributivnog sistema su u novembru preuzeli ukupno 213.267.388 kWh električne energije, što je na nivou ostvarene potrošnje tokom istog perioda prethodne godine.

Zbog planiranih radova na mreži, u petak 24. decembra, bez napajanja električnom energijom u terminu od 9 do 12 sati ostati naselja Golubovići, Fabrika vagona, Đurovići, Buljarica centar.

Kompanija Mega promet Budva, vlasnik lanca supermarketa Megamarket, nastavalja sa tradicionalnom akcijom.

Sekretarijat za investicije Opštine Budva realizovao je brojne imfrastrukturne projekte, a izgradnja pojedinih je u toku. Pogledajte koji su to projekti u pitanju:

Svjesni činjenice da su građani jako umorni uslijed hroničnog trajanja pandemije i svega što ona sa sobom nosi, a imajući u vidu psiho-socijalni status kao jedan od važnih elemenata zdravlja, kao i aktuelnu povoljnu epidemiološku situaciju u našoj zemlji, Crna Gora je odlučila da oprezno, minimalno i uz rigoroznu kontrolu ublaži aktuelne mjere u periodu od 22. decembra 2021. godine do 12. januara 2022. godine.

Ukupna vrijednost minimalne potrošačke korpe za novembar iznosila je 669,2 eura, saopštio je Monstat.

Eurosuper 98, eurosuper 95 i lož ulje od danas su skuplji za po jedan cent, saopštilo je Ministarstvo kapitalnih investicija. Cijena dizela ostaje nepromijenjena.

Mi u MZ Gospoština očekujemo od opštinske administracije da znatno efikasnije i s više prioriteta vodi računa o inicijativima i zahtjevima mjesnih zajednica. Sve te incicijative su nešto što treba da stanovnicima naših naselja omogući kvalitetniji život, riješi neke probleme koji su nadležnisti gradskih službi i podigne nivo turističke destinacije u cjelini.

Starogradjani će danas  u 11.30 časova održati protest, zbog zatvaranja filijale Pošte u Starom gradu. Prema riječima člana Savjeta MZ”Stari grad” Luke Vučkovića dobili su informaciju da se podružnica Pošte 27. decembra zatvara u Starom gradu.

U prostorijama Uprave za inspekcijske poslove održan je sastanak v.d. direktora Uprave za inspekcijske poslove mr Ilira Harasanija sa dr Milanom Gazdićem, direktorom Agencije za zaštitu prirode i životne sredine.

Javno preduzeće Regionalni vodovod Crnogorsko primorje još jednom je apelovalo da sačuvamo vodno bogatstvo Crne Gore - vodoizvorište Bolje Sestre.

Zbog planiranih radova na mreži,  danas će  bez napajanja električnom energijom će ostati Svinjišta, Poljice, Servo Mihalj, Lastva Grbaljska, Glavatske kućice, Šišići, Gorovići, Kovači, Krimovice, Zagora, Glavatičići, Trsteno i Platamuni, najavljeno je iz CEDIS- a. 

Laboratorije Odjeljenja za molekularnu dijagnostiku Instituta za javno zdravlje Crne Gore  potvrdile su pet slučajeva infekcije Omicron sojem korona virusa. U pitanju su četiri klastera iz razlicitih opština.
"Svi potvrđeni slučajevi infekcije zaključno sa jučerašnjim danom su dobrog opšteg zdravstveniog stanja, sa blagim simptomima", saopštio je IJZCG. Epidemiološke službe prate i vrše identifikaciju visokorizičnih kontakata zaraženih osoba.

Henley&Partners, najpoznatija svjetska konsultantska kuća za planiranje boravka i državljanstva, rangirala je svjetske pasoše na godišnjoj osnovi prema slobodi putovanja koju im dozvoljavaju.

Ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović i predstavnik Konzorcijuma Leitner Martin Lajtner potpisali su Ugovor o izgradnji žičare Kotor - Lovćen.

Javno preduzeće za upravljanje morskim dobro objavilo je juče javni poziv za javno nadmetanje za zakup privremene lokacija na Svetom Stefanu.

Cijene proizvoda i usluga lične potrošnje, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u novembru 2021. godine u odnosu na oktobar 2021. godine u prosjeku su više za 0,3 odsto.

Stupanjem na snagu putničkog reda vožnje u međunarodnom saobraćaju od 12. decembra ove  do 10. decembra 2022. godine, Željeznički prevoz Crne Gore i “Srbija voz” a.d. Beograd su dogovorili za prevoz putnika u međunarodnom saobraćaju, u noćnoj ponudi  jedan par vozova na relaciji Bar-Beograd Centar-Bar.

Sekretarijat za urbanizam izdao je Sekretarijatu za investicije urbanističko tehničke uslove za izradu investiciono tehničke dokumentacije za izgradnju distributivnog rezervoara za vodu u naselju Kuljače.

Zbog planiranih radova na mreži, u četvrtak 16. decembra, bez napajanja električnom energijom će ostati nekoliko naselja.

Nevladino udruženje ugostitelja Budve smatra da niža stopa PDV mora i dalje ostati, jer u suprotnom to bi se negativno odrazilo na tu djelatnost.

Značajna količina ambalažnog otpada završi u kontejnerima umjesto da se selektuje i reciklira. Time se pravi višestruka šteta – ne samo po životnu sredinu, već se gube i značajni prihodi. Selekcija je
najvažnija faza u upravljanju otpadom i izuzetno je značajno da se u taj proces uključe svi trgovinski lanci kao i sve ostale male trgovine.

Zbog prespajanja novog cjevovoda za snabdjevanje preko nove hidro stanice Lazi /u izgradnji/, sjutra u periodu od 9 do 12 časova bez napajanja vodom biće potrošači koji se snabdjevaju sa hidrostanice „Lazi 2“.

Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore organizovalo je obuku za „Interpret Europe“ sertifikovane vodiče za interpretaciju (Interpret Europe Certified Interpretative Guides Training) koja je održana u periodu od 06.12.2021. godine do 10.12.2021. godine, u okviru INTERREG IPA CBC Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora projekta "Endemic pathway – Put endema" skraćeno „ePATH“.

Dom zdravlja Budva dobio je novi, najsavremeniji digitalni rendgen aparat i radnu kompjutersku stanicu za doktora.

U petak i subotu veče sprovođene su akcijske kontroleugostiteljskih objekata u Podgorici, Tuzima, Nikšiću, Budvi, Tivtu, Kotoru, Herceg Novom, Baru, Ulcinju, Bijelom Polju, Rožajama, Plavu i Gusinju i Pljevljima od stane Uprave za inspekcijske poslove, uz asistenciju Uprave policije iKomunalne inspekcije i policije. Podnijeto ukupno 15 krivičnih prijava.

Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore prijavilo je Ministarstvu ekologije, prostornog planiran i urbanizma rekonstrukciju šetališta na Jazu.

U najkraćem roku počinjemo sa realizacijom projekta rekonstrukcije šetališta u Pržnu, od zapadnog kraja hotelskog kompleksa 'Maestral' do istočnog kraja plaže Pržno.

Prevoz putnika u trećem kvartalu 2021. godine, u odnosu na isti kvartal prethodne godine bilježi rast u željezničkom za 37,8 odsto, drumskom za 125,9odsto, lokalnom drumskom za 27,8, prevozu putnika na aerodromima 291, 0 i redovnom vazdušnom za 26,2 procenta.

Sekretarijat za privredu zbog velikog interesovanja produžio je rok za podnošenje prijava na Konkurs za dodjelu 50 besplatnih sajtova za privrednike iz Budve do petka, 17. decembra 2021. godine.

Sekretarijat za investicije Opštine Budva započeo je izgradnju kružnog toka na zaobilaznici.

Zbog planiranih radova na mreži, danas će bez napajanja električnom energijom biti:

Članovi Klastera prevoza Crne Gore uputili su upozorenje premijeru Zdravku Krivokapiću, potpredsjedniku Vlade Dritanu Abazoviću, te ministrima Milojku Spajiću, Jakovu Milatoviću i Mladenu Bojaniću da
će ponovo svojim autobusima krenuti u protestne vožnje, ukoliko do 10. decembra ne budu ispunjeni njihovi zahtjevi.

Predstavnici Nacionalne turističke organizacije Crne Gore učestvovali su na seminaru BEST MED & SMARTMED koji se održao u Atini.

Sekretarijat za investicije predao je Sekretarijatu za urbanizam sedam zahjeva izdavanje urbanistčko tehničkih uslova za pripremu dokumentacije za izgradnju više soabraćajnica na području opštine.

Ukupan broj nezaposlenih u Crnoj Gori na dan 30. novembar iznosi 55. 956, podaci su Zavoda za zapošljavanje Crne Gore.

Sve vrste goriva u Crnoj Gori od danas su jeftinije od četiri do pet centi.

Uprava za inspekcijske poslove, uz asistenciju Uprave policije i Komunalne inspekcije i policije proteklog petka i subote kontrolisali su 129 ugostiteljskih objekata  u Podgorici, Nikšiću, Budvi, Tivtu, Herceg-Novom, Baru, Bijelom Polju, Beranama, Rožajama, Plavu i Gusinju. Podnijeto ukupno pet krivičnih prijava, zapečaćena su  dva objekta u Beranama zbog rada bez odobrenja.

U cilju unapređenja baze podataka i kontakata sa privredom Nacionalna turistička organizacija Crne Gore poziva predstavnike turističke privrede da dostave svoje kontakt podatke.

Opština Budva investirala je 15.000 eura u rekonstrukciju poda i plafona u Zdravstvenoj satnici u Petrovcu, čime je nastavila praksu ulaganja u zdravstevne ustanove na teritoriji Budve.

"U zoni morskog dobra u opštini Ulcinj biće ulagana značajna finansijska sredstva, poručeno je nakon konstruktivnog sastanka koji je održan juče između predstavnika Opštine Ulcinj i Javnog preduzeća
"Morsko dobro“.

Zbornik radova „Antička Budva“ javnosti je predstavljen u prepunoj sali Moderne galerije „Jovo Ivanović“ u budvanskom Starom gradu, u okviru programa obilježavanja Dana opštine Budva.

Ministarstvo zdravlja, uz podršku Delegacije Evropske unije i UNICEF-a, pokrenulo nacionalnu kampanju za zaštitu dječjeg zdravlja koja podsjeća sve roditelje predškolske djece i djece početnog školskog uzrasta na važnost vakcinisanja protiv tri zarazne i po zdravlje opasne dječje bolesti – zaušaka, malih boginja i rubeole.

DOO “Vodovod i kanalizacija“ Budva apeluje na korisnike brojila, koja se u njihovoj evidenciji još uvijek vode na imena preminulih, na druga imena ili investitora zgrade da u narednih 20 dana podnesu zahtjev za promjenu vlasništva.

Najavljen nastavak realizacije velike investicije po projektnoj dokumentaciji II faze izvođenja projekta “Rekonstrukcija i izgradnja trga šetališta Sutomore”

Novi sistem zakazivanja specijalističkih pregleda ''Brže do ljekara'' značajno će rasteretiti nepotrebne birokratije izabrane ljekare, specijalistima na sekundarnom i tercijarnom nivou dati mogućnost da sami zakažu dodatane preglede i konsultacije, a  pacijentima omogućiti da na jednostavniji i lakši način  ostvare pravo na zdravstvenu uslugu koja im je neophodna.

Mjesna zajednica Sveti Stefan poziva sve zainteresovane mještane da uzmu učešće i daju svoj doprinos u pripremi liste prioriteta za Nacrt Programa investicionih aktivnosti Opštine Budva za 2022.godinu !!!

Na Prirodno-matematičkom fakultetu, kroz nedavno završeni nacionalni naučnoistraživački projekat „DNA-Eco” korištena je metoda DNK barkodinga u cilju dobijanje pouzdane procjene diverziteta i endemizma odabranih grupa slatkovodnih organizama bazena Skadarskog jezera.

Direktor Regionalnog vodovoda Crnogorsko primorje, Josip Đurašković, sa saradnicima, je dana 1. decembra 2021. godine na vodoizvorištu Bolje Sestre ugostio članove skupštinskog Odbora za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje, koji su, u okviru svojih nadležnosti preduzeli aktivnosti u vezi sa prikupljanjem informacija o aktuelnom problemu devastacije korita rijeke Morače i ugrožavanju vodoizvorišta Bolje Sestre iz koga se vodom snabdijeva svih 6 opština Crnogorskog primorja.

Javno komunalno preduzeće Budva i ove godine će u skladu sa svojom dugogodišnjom praksom i aktivnostima okititi grad i uljepšati ga za predstojeće novogodišnje i božićne praznike.

"Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore će u narednih nekoliko dana krenuti u realizaciji dva važna infrastukturna projekta u zoni morskog dobra, a to su "Izvođenje radova na parternom uređenju rive Pržno" i II faza izvođenja radova "Izgradnja i uređenje šetališta na Jazu", poručio je direktor Javnog preduzeća Mladen Mikijelj, nakon radnog sastanka koji je održan danas sa sekretarom Sekretarijata za investicije Opštine Budva Jokom Popovićem i njegovim saradnicima.

U Crnoj Gori u oktobru 2021. godine, u kolektivnom smještaju (hoteli, odmarališta, pansioni, moteli, turistička naselja, hosteli i dr.), ostvareno je 45 665 dolazaka i 139 633 noćenja turista. To se navodi u saopštenju MONSTAT-a.

Opština Budva zaključila je ugovor sa podgoričkom kompanijim “ Fidas” koja je prvorangirana na trnderu za izbor izvodjača radova na izgradnji parka, sportskog i dječjeg igrališta na Svetom Stefanu.

Žiri festivala „Grad teatar“ za dodjelu nagrade za pozorišno stvaralaštvo, koji je radio u sastavu akademik Dževad Karahasan, književnik, Jelena Lužina, teatrologinja, i Željko Hubač, dramaturg i reditelj, donio je odluku da dobitnik nagrade „Grad teatar“ bude Boris Liješević, reditelj. Boris Liješević je dvadeset šesti dobitnik prestižnog priznanja za pozorišni doprinos festivalu „Grad teatar“.

DOO "Komunalno" Budva poziva sve korisnike svojih usluga da u što kraćem roku izmire svoja dugovanja.

Opstanak Regionalnog vodovoda (RV) je dugi niz godina direktno ugrožen kako legalnom, tako i nelegalnom, nekontrolisanom eksploatacijom šljunka i pijeska iz korita rijeke Morače, koja se u velikoj mjeri odvija u zoni sanitarne zaštite vodoizvorišta Bolje sestre, i time narušava izdašnost ovog izvorišta, upozorio je u razgovoru za “Dan” predsjednik odbora direktora ovog preduzeća Zoran Lakušić.

Predsjednik Odbora direktora JP” Morsko dobro” Blažo Radjenović saopštio je da je potpisan je ugovor između prvorangiranog ponuđača za šetalište u Pržnu sa JPMD.

Budvanska kompanija Mega promet, vlasnik lanca supermarketa, nastavlja humanu misiju u Budvi.

Imajući u vidu najave Zavoda za hidrometeorogiju i seizmologiju o zahlađenju i nepovoljnim vremenskim uslovima, koji će narednih dana zahvatiti Crnu Goru skrećemo pažnju vozačima, da nepovoljni meteo uslovi, usled pojave poledice, leda, snijega, mogu dovesti do otežanog odvijanja saobraćaja, ali i zastoja i vanrednih prekida u saobraćaju, pa i povećanog broja saobraćajnih nezgoda.

Na IX Festivalu prvoizvedenih predstava u Aleksincu, održanom u periodu od 22. do 27. novembra, predstava “Upotreba čoveka”, po istoimenom romanu Aleksandra Tišme, a u režiji Borisa Liješevića, regionalna koprodukcija festivala “Grad teatar” sa “Novim tvrđava teatarom”, pozorištem “Ujvideki Szinhaz” iz Novog Sada i East-West centrom iz Sarajeva, ponijela je tri nagrade.

Opštinsko preduzeže "Mediteranski sportski centar" zatražilo je ponovo od Sekretarijata za urbanizam i održivi razvoj da izda upotrebnu dozvolu za sportski objekat koji je izgrađen 1996.

Inspekcije Uprave za inspekcijske poslove nastavile su akcijsku kontrolu ugostiteljskih objekata u Podgorici, Nikšiću, Budvi i Tivtu u protekla dva dana, uz asistenciju Uprave policije i Komunalne inspekcije.

Dom zdravlja Budva u saradnji sa TQ Plazom organizovao je pult za vakcinaciju na kome će građani bez zakazivanja moći da prime jednu od tri vakcine protiv korona virusa.

Korisnici elektrodistributivnog sistema su u oktobru preuzeli ukupno 202.392.527 kWh električne energije, što je na nivou ostvarene potrošnje tokom istog perioda prethodne godine.

Trogodišnji projekat „Podrška lokalnim zajednicima u zaštiti i promociji potencijalnog zaštićenog područja u moru – Katič“, okončan je organizovanjem svečanosti povodom uručenja donacije vrijedne opreme Morskom dobru.

JZU Dom zdravlja Budva u saradnji sa TQ Plazom organizovao je vakcinalni pult koji će se nalaziti na prizemlju SC TQ Plaza ispred marketa Aroma.

Zavod za zapošljavanje Crne Gore, objavljuje Javni poziv za dodjelu sredstava Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje lica sa invaliditetom, sa evidencije nezaposlenih.

Javno zdravstvo razvija sistem podrške za one koji žele prestati s pušenjem. Da li znate da postoji zamjenska ili suspstitutivna nikotinska terapija? Riječ je o važnom doprinosu prekidanju začaranog kruga zavisnosti od cigareta.

Ministarstvo zdravlja, Uprava za inspekcijske poslove i Uprava policije i ove sedmice, od petka do nedjelje veče, organizovaće akciju pojačane kontrole poštovanja propisanih epidemioloških mjera u svim gradovima Crne Gore, sa posebnim fokusom na Podgoricu, Nikšić, Tivat i Budvu.

Inspekcije Uprave za inspekcijske poslove nastavile su akcijsku kontrolu ugostiteljskih objekata u svim opštinama u Crnoj Gori, uz asistenciju pripadnika Uprave policije.

Programom investiconih aktivnosti za narednu godinu, predviđeno je da se iz gradske kase izdvoji 10 miliona eura.

Delegacije poljskog Parlamenta, Odbora za turizam, i Odbora za turizam u crnogorskom Parlamentu boravile su u zvaničnoj posjeti Budvi, tokom koje je održan sastanak sa rukovodstvom  Hotelske grupe “Budvanska rivijera”.

Zdrav rast i razvoj djece je uslovljen znanjem i percepcijom roditelja, kao i socio-kulturnim kontekstom u kojima djeca i porodice žive, zaključci su nove studije koja je objavljena u prestižnom časopisu
„Obesity Facts“ (ISSN 1662-4025).

Zbor građana Mjesne zajednice “Budva centar I” biće održan u petak 26. novembra u 18 sati u sali Skupštine opštine Budva.

U trećem kvartalu 2021. godine u Crnoj Gori izdato je 66 građevinskih dozvola i prijava radova.

"Najavljeni kapitalni projekti koji su od velikog značaja za opštinu Herceg Novi“, poručeno je sa sastanka JP "Morsko dobro“ na kojem su prisustvovali predsjednik Skupštine Opštine Ivan Otović, gospođa Vesna Samardžić ispred Opštine Herceg Novi i direktor Agencije sa gazdovanje gradskom lukom Božo Ukropina.

U sali Skupštine Opštine Budva u četvrtak 25. novembra sa početkom od 14 časova će se održati obuka za ažuriranje web sajta i izradu online internet prodavnica.

Na drugoj onlajn radionici u sklopu projekta “Spark.me startap avantura”, koja se održala od 12-14. novembra, proglašeni su pobjednički timovi prvog ciklusa, koji su podijelili nagradu od 15.000 eura, kao i tri finalista drugog kruga koji su nagrađeni sa po 5.000 eura za dalju realizaciju svojih ideja koje rješavaju određeni društveni problem, biznis izazov ili pomažu u digitalizaciji usluga javne uprave.

''Odnosi između Crne Gore i Turske su na visokom nivou i očekujemo da će se zahvaljujući takvim odnosima realizovati  kvalitetna saradnja'', poručeno je sa sastanka direktora JP ''Morsko dobro'' sa predstavnicima  delegacije iz Turske pokrajine Mugla i grada Bodruma na čelu sa guvernerom Bodruma Bilgehan Bayarom i predsjednikom Opštine Bodrum Ahmet Arasom.

Povodom obilježavanja Dana opštine Budva, 22. novembra, Budvu je posjetila delegacija turske pokrajine Mugla i grada Bodruma na čelu sa guvernerom Bilgehanom Bayerom i predsjednikom opštine Bodrum, Ahmetom Arasom.

Ukupna vrijednost minimalne potrošačke korpe za oktobar 2021. godine iznosila je 667,9 eura. To je saopštenoniz MONSTAT-a.

Državni sekretar u Ministarstvu kapitalnih investicija, Zoran Radunović je naglasio značaj Nacionalnog plana koji treba da osigura brzo, srazmjerno i efikasno reagovanje na nacionalnom nivou na incidente na moru, koji su prouzrokovali ili mogu da prouzrokuju zagađenje morske sredine uljem i drugim opasnim i štetnim materijama.

Sve vrste goriva u naredne dvije sedmice biće jeftinije, saopšteno je iz Ministarstva kapitalnih investicija.

Zbog planiranih radova na mreži danas će u terminu od  08 do 15 sati bez struje biti dio naselja Buljarica, Messer Tehnogas, Đurovići, Vodovod Petrovac, Radulovići, Golubovići i SLI, saopštio je CEDIS.

Sekretarijat za investicije Opštine Budva zatražio je od Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma da joj izda urbanističko tehničke uslove za izradu tehničke dokumentacije za izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i podmorskog ispusta Buljarici.

Oko tri četvrtine crnogorskih građana pripadnike Uprave policije percipira pozitivnije u odnosu na prethodnu godinu, čak 41% crnogorskih građana tvrdi da je u prethodnih 12 mjeseci policija doživjela promjene na bolje, pokazalo je istraživanje koje je za potrebe Uprave policije naručila Misija OEBS-a u Crnoj Gori, uz podršku DeFacto Consultancy agencije.

Vlada Sjedinjenih Američkih Država donirala je 2.7 miliona dolara kroz Projekat jačanja kapaciteta za pružanje odgovora na COVID - 19 u Crnoj Gori, koji će implementirati Ministarstvo zdravlja zajedno sa Kancelarijom Svjetske zdravstvene organizacije u Crnoj Gori.

Danas s početkom u 17.30, u Omladinskom klubu Budva, biće održano predavanje s radionicom "Šta je tvoja (nematerijalna) kulturna baština?", koje će voditi mr Dušan Medin, arheolog i istraživač nasljeđa iz Petrovca.

Zavod za hitnu medicinsku pomoć Crne Gore je u okviru projekta RACE (trka za život) realizovao jednodnevnu edukaciju za po 20 službenika iz Uprave policije, po 10 iz CB Herceg Novi i OB Kotor, kao i 15 službenika iz Službi zaštite i spašavanja iz Herceg Novog i Kotora.

Regionalni vodovod Crnogorsko primorje DOO Budva pozdravlja uspješnu akciju hapšenja više lica u borbi protiv nelegalne eksploatacije šljunka iz riječnih korita Morače i Cijevne, koju je sprovelo Ministarstvo unutrašnjih poslova u koordinaciji sa ostalim nadležnim državnim organima, Upravom za inspekcijske poslove, Ministarstvom poljoprivrede i Tužilaštvom.

Prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji u Crnoj Gori u III kvartalu 2021. godine iznosila je 1 194 eura i manja je za 3,2% u odnosu na II kvartal 2021. godine, dok je za 36,3% veća u odnosu na III kvartal 2020. godine. To je saopšteno iz Uprave za statistiku.

Svima je odlazak na razgovor za “posao iz snova” jedan od većih stresova u životu. Ali, sve možete vrlo lako preokrenuti u svoju korist. Ključno je da se dobro spremite i razmišljate na vrijeme o svakom detalju, jer baš sve ostavlja utisak o vama.

Sekretarijat za privredu poziva sve privredne subjekte i registrovane poljoprivredne proizvođače, sa teritorije opštine Budva, da se prijave na konkurs za izradu 50 sajtova/internet prodavnica, koji su obezbijeđeni u saradnji sa agencijom Lagano d.o.o..

Zbog planiranih radova na mreži, u četvrtak 18. novembra, bez napajanja električnom energijom će ostati dio naselja Buljarica, Messer Tehnogas, Đurovići, Vodovod Petrovac, Radulovići, Golubovići i SLI.

Cijene proizvoda i usluga lične potrošnje, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u oktobru 2021. godine u odnosu na septembar 2021. godine u prosjeku su više za 0,7%. To je objavila Uprava za statistiku.

Povodom izgradnje regionalnog centra za upravljanje otpadom, na sastanku sa ministrom ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, prof. dr Ratkom Mitrovićem predsjednicima opštine Nikšić, Markom Kovačevićem, Budva, Markom Carevićem, Herceg Novi, Stevanom Katićem, Kotor, Vladimirom Jokićem, Plužine, Mijuškom Bajagićem, Žabljak, Veselinom Vukićevićem i potpredsjednikom Opštine Tivat, Vladimirom Arsićem, predstavljena je Studija izbora lokacije i dogovoreno da se formira Koordinaciono tijelo koje će pripremiti uslove za objavljivanje javnog poziva za izgradnju regionalnog centra za upravljanje otpadom.

Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom, Opština Ulcinj i tamošnje Komunalno preduzeće, započeli su akciju čiśćenja zaleđa Velike plaže.

Ministar ekologije, prostornog planiranja i urbanizma prof. dr Ratko Mitrović sa saradnicima će danas 12 časova u sali Opštine Budva održati sastanak sa predsjednicima osam crnogorskih opština Nikšić, Budva, Kotor, Tivat, Šavnik, Plužine, Žabljak i Herceg Novi.

S obzirom na prijave koje pristižu Turističkoj inspekciji poslednjih dana koje se tiču nedozvoljene konzumacije duvanskih proizvoda u zatvorenom prostoru ugostiteljskih objekata, i to naročito na sjeveru zemlje, ova inspekcija će po tom osnovu intezivirati kontrole.

Tokom petka i subote veče Turistička inspekcija sprovela je pojačani nadzor na području cijele Crne Gore, kada su inspektori obišli 53 lokala i to uz asistenciju pripadnika Uprave policije. To je saopšteno iz PR službe Uprave za inspekcijske poslove.

Budvanski Vodovod pozvao je sve korisnike da najkasnije do 20. u mjesecu izmiruju račune kako ne bi bili prinuđeni da primjenjuju radikalne mjere i isključuju sa mreže.

Inspekcija rada ima posebnu ulogu u sprovođenju projekta „Evropa sad“, kojim je predviđeno da će poslodavac za onoliki iznos dažbina na teret zaposlenog, koji bude umanjen, za toliko povećati neto zarade zaposlenog.

Udruženje ugostitelja Budve je na sinoć održanom sastanku zauzelo stav da je neprihvatljiva odluka o zabrani organizovanja dočeka i proslave Nove  2022. godine na otvorenim javnim mjestima.

U drugom kvartalu 2021. godine u Crnoj Gori, aktivnog stanovništva bilo je 234,7 hiljada od kojih je 194,4 hiljade ili 82,9 odsto zaposlenih i 40, 2 hiljade ili 17,1 odsto nezaposlenih lica. Stanovništvo van radne snage čine 265,1 hiljada lica. To je saopšteno iz MONSTAT-a.

U sali Skupštine Opštine Budva održan je prvi sastanak Savjetodavne grupe za klaster opština Coastal Mates, a u sklopu ReLOaD2 programa.

Prof. dr Ratko Mitrović, ministar ekologije, prostornog planiranja i urbanizma sa direktorom Regionalnog vodovoda, Josipom Đuraškovićem i v.d. direktorom Direktorata za ekologiju, Dušanom Bugarinom obišao je naselja u Baru – Veliki pijesak i Dobra voda u kojima građani još uvijek nemaju izgrađenu vodovodnu i kanalizacionu mrežu, uprkos tome što ova mjesta predstavljaju prave male gradove u kojima tokom turističke sezone boravi preko 30 000 ljudi.

Radionica "Održivo finansiranje morskih zaštićenih područja", u okviru GEF projekta "Promovisanje upravljanja zaštićenim područjima kroz integrisanu zaštitu morskih i priobalnih ekosistema u obalnom području Crne Gore" koje sprovodi Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma u saradnji s Kancelarijom Ujedinjenih nacija za životnu sredinu iz Beča održana je juče, 11.novembra u Budvi.

S obzirom na to da se važeće epidemiološke mjere nijesu ni poštovale ni kontrolisale, i s obzirom na to da klasičnog zaključavanja više nema jer je fokus na vakcinaciji, a Crna Gora ima dovoljno vakcina da imunizuje cijelu državu, Vlada Crne Gore izglasala je pooštrene mjere u borbi protiv korona virusa koje će važiti od ponedjeljka 15. novembra do 1. decembra, najavila je ministarka zdravlja, dr Jelena Borovinić Bojović sa konferencije za medije u Institutu za javno zdravlje.

Ministar ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, prof. dr Ratko Mitrović, direktor JP Morsko dobro, Mladen Mikijelj, direktor HTP Ulcinjska rivijera, Bojan Đakonović i v.d. direktor Direktorata za ekologiju, Dušan Bugarin, danas su obišli radove na suzbijanju erozije na Adi Bojani, koji su otpočeli u ponedjeljak, imajući u vidu neophodnost da se hitno djeluje usljed nevremena koje se očekuje u predstojećem zimskom periodu. Radovi podrazumijevaju izgradnju vještačkih nasipa od deponovanog pijeska koji je dostupan na ostrvu, kao privremene mjere za zaštitu Ade Bojane od erozije.

DOO "Komunalno" Budva poziva sve korisnike svojih usluga da u što kraćem roku izmire svoja dugovanja.

U sklopu prevencije obolijevanja od sezonskog gripa i ove godine u Crnoj Gori će se sprovoditi vakcinacija kategorija stanovništva koje su u povećanom riziku od oboljevanja i komplikacija ove virusne infekcije.

Budva Bike Share sistem javnih bicikala kao najodrživiji oblik javnog prijevoza na kratkim relacijama ove je sezone sa flotom od samo 10 bicikala na dvije lokacije u Budvi ostvario više od 1000 najmova i podstakao građane i turiste da se uvjere u prednosti biciklizma.

U kancelarijama Evropske banke za rekonstrukciju i razvoj u Podgorici, 10. novembra 2021. godine, održan je sastanak između visokih predstavnika EBRD Mattea Colangeli-a, direktora EBRD za Zapadni Balkan, Ramona Zakarie, direktora EBRD za Crnu Goru i Donalda Misadziu-a, zvaničnika EBRD-a koji je zadužen za infrastrukturne projekte na Zapadnom Balkanu i Josipa Đuraškovića, direktora DOO “Regionalni vodovod Crnogorsko primorje”.

Vrijednost izvršenih građevinskih radova u III kvartalu 2021. godine manja je za 7,5% u odnosu na III kvartal 2020. godine, dok je za 7,1% veća u odnosu na II kvartal 2021. godine. To je saopšteno iz MONSTAT-a.

Indeks prometa u uslugama u III kvartalu 2021. godine u odnosu na III kvartal 2020. godine veći je za 55,5%, dok je u odnosu na II kvartal 2021. godine veći za 35,9%. To je saopšteno iz Uprave za statistiku- MONSTAT.

U sklopu takmičenja “Spark.me startap avantura” odabrano je 10 timova koji će 12-14. novembra učestvovati u drugoj onlajn radionici na kojoj će, zajedno sa mentorima, raditi na razvoju ideja koje za cilj imaju rješavanje određenog društvenog problema, biznis izazova ili digitalizacije usluga javne uprave. To je saopšteno iz Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija.

Izgradnja novog objekta za smještaj bolesnih i starih lica pri samostanu Sveti Vid u Petrovcu započela je 2019. godine, a radovi napreduju tempom koji zavisi isključivo od donacija. Opština Budva je u izgradnju objekta do sada uložila oko 130 hiljada eura, prethodno ga oslobodivši plaćanja komunalija.

Eurodizel i lož ulje pojeftinili su za po jedan cent, dok su cijene benzina ostale nepromijenjene, saopšteno je iz Ministarstva kapitalnih investicija.

Domaćinstva su u oktobru 2021. godine potrošila 95.179.246 kWh (kilovatsati) električne energije, što je 9,7% više u odnosu na potrošnju ostvarenu u septembru, a u odnosu na oktobar 2020-e potrošnja je veća za 2,5%.

Predsjednik Opštine Budva Marko Carević donirao je oktobarsku zaradu studentu pete godine Branku Steševiću jednom od najboljih studenata na Fakultetu političkih nauka Univerziteta Crne Gore čija je prosječna ocjena 10 i koji je nosilac nagrade najboljeg studenta ovog unirveziteta.

U cilju zaštite vozača, zdrave konkurencije između preduzeća, povećanja bezbjednosti saobraćaja, zaštite životne sredine, Ministarstvo kapitalnih investicija pod koordinacijom Direktorata za drumski saobraćaj,  nastojaće u narednom periodu da sprovodi obuke svojih službenika, inspekcije i uprave policije. Na taj način bi se  problemi procentualno redukovali i smanjili na najmanji mogući nivo u skladu sa postojecim prilikama u transportnom sektoru, rečeno je na obuci u bezi pamernog  uvođenja tahografa.

Javno preduzeće za upravljanje morskim dobro prijavilo je budvanskoj Komunalnoj inspekciji i policiji nelegalno izvodjenje radova na gradnji puta na Crvenoj glavici, čime je devastiran prostor.

U organizaciji Uprave za inspekcijske poslove, a uz podršku EU (Projekat AIM II) održan je seminar o„Primjeni odredbi o vještačenju u svijetlu Zakona o zaštiti potrošača i Zakona o upravnom postupku“. 

 

Tokom radionice predstavljene su odredbe Zakona o zaštiti potrošača u primjeni instituta vještačenja kod rješavanja žalbi potrošača po osnovu nesaobraznosti proizvoda, date garancije i štete pričinjene na proizvodu datom na popravku, a sa fokusom na primjenu odredaba Zakona o inspekcijskom nadzoru i Zakona o upravnom postupku. Na radionici su posebno istaknuti praktični aspekti važni za efikasno sprovođenje relevantnih zakonskih odredbi od strane organa nadležnih za nadzor nad sprovođenjem zakona koji sadrže odredbe o zaštiti potrošača.

Cilj radionice je da se u skladu sa obavezama iz pregovora o članstvu u Poglavlja 28 i prihvaćenim zahtjevom za privremeno zatvaranje ovog poglavlja, obezbijedi puna primjena crnogorskog potrošačkog zakonodavstva, kako je to i predviđeno Odlukom o utvrđivanju Liste organa nadležnih za nadzor nad sprovođenjem zakona koji sadrže odredbe o zaštiti potrošača.

 

Obuku na navedenu temu izvodili su eksperti AIM II projekta prof. Aleš Galič i prof. Đorđije Blažić.

 

Tom prilikom Rada Marković, pomoćnica direktora Uprave je navela: „Benefiti koje će imati crnogorski potrošači od našeg zajedničkog unapređivanja znanja i ovladavanja potrebnim vještinama, uz ekspertsku podršku, i njihov uticaj na punu primjenu crnogorskog harmonizovanog potrošačkog zakonodavstva, istovremeno su odgovor na zadatke koji nam stoje na preostalom putu do EU, kada je u pitanju poglavlje 28: Zaštita potrošača i zdravlja.“

 

U okviru navedenog projekta inspektori Uprave i predstavnici drugih organa i institucija nadležnih za zaštitu potrošača, koji su članovi Sistema zaštite potrošača, učestvovali su tokom ove godine u nizu edukacija u ovoj oblasti („Obuka za korišćenje IT Sistema za zaštitu potrošača“;  „Primjena Odluke o utvrđivanju Liste organa nadležnih za nadzor nad sprovođenjem zakona koji sadrže odredbe o zaštiti potrošača“- teme: saobraznost proizvoda i garancija; nepoštene ugovorne odredbe, nepoštena (obmanjujuća i agresivna) poslovna praksa; ugovori zaključeni na daljinu i van poslovnih prostorija, kao i zaštita potrošača u online potrošačkim (B2C) transakcijama).

 

U narednom periodu nastaviće se obuke inspektora Uprave, kao i saradnja svih nadležnih tijela, kako bi Crna Gora nastavila put ka jedinstvenom evropskom tržištu, za čije dalje unapređivanje je od posebne važnosti visok nivo zaštite potrošača.

Akademija znanja Budva dobiće solarno grijanje, zahvaljujući donaciji kompanije iz Turske.

Usvajanjem Informacije o ustupanju izgradnje infrastrukture i obavljanja komunalnih djelatnosti javnog vodosnabdijevanja i upravljanja komunalnim otpadnim vodama u naseljima Dobra Voda, Veliki Pijesak i Utjeha u opštini Bar i naselju Kruče u opštini Ulcinj, Vlada Crne Gore je prepoznala kapacitet Regionalnog vodovoda za implementaciju strateški važnih projekata od javnog interesa, na zadovoljstvo stanovnika barske i ulcinjske opštine, izjavio je Josip Đurašković, izvršni direktor DOO Regionalni vodovod Crnogorsko primorje.

Crveni krst Crne Gore organizuje humanitarnu akciju “ Solidarnost na djelu” prikupljanja pomoći za socijalno ugrožene porodice.

Sekretarijat za urbanizam izdao je Sekretarijatu za investicije Opštine Budva urbanističko tehničke uslove za izradu tehničke dokumentacije za proširenje gradskog groblja u Petrovcu.

Infekcija COVID 19 poprima sve opasnije oblike, zbog čega Nacionala savjetodavna komisija za imunizaciju (NITAG) podsjeća da je još u avgustu predložila vakcinaciju protiv korona virusa djeci od dvanaeste do sedamnaeste godine koja imaju komorbiditet i djeci koja u porodici imaju lica sa značajnom imunosupresijom (onkološki pacijenti, HIV/AIDS…).

Predstavnici Turističke organizacije opštine Budva i Hotelske grupe “Budvanska rivijera” tokom 42. Svjetske berze putovanja – WTM 2021 (World Travel Market), koja se od 1. do 3. novembra održava u Londonu, imali su veliki broj sastanaka sa predstavnicima medija, turističkim agencijama i potencijalnim turistima.

“Turisti su generalno upoznati sa našom destinacijom u kojoj su najčešće boravili kratko, putujući kruzerima, ali pokazuju interesovanje da se vrate i upoznaju je bolje. Najljepši utisak ostavljaju prirodne ljepote, posebno plaže, a gosti iz Velike Britanije vole aktivna putovanja i boravak na otvorenim prostorima. Veći dio pitanja se odnosio na epidemiološku situaciju, vakcinaciju i procedure prilikom ulaska u državu” – ističu iz TO Budve i dodaju da su Britanci tokom 2019. godine ostvarili oko 95.000 noćenja, a da je strategija da ovaj broj u narednim godinama bude znatno viši.

Predstavljanje crnogorske turističke privrede u Londonu je organizovala Nacionalna turistička organizacija u saradnji sa lokalnim turističkim organizacijama Budve i Bara i turističkom privredom, a osim direktnog predstavljanja 8. i 9. novembra biće održane i virtuelne prezentacije kojima će prisustvovati predstavnici turističkih organizacija i privrednika. Delegaciju Crne Gore predvodi direktorka Nacionalne turističke organizacije Crne Gore Ana Tripković Marković.

Worl Travel Market u Londonu, koji se ove godine održava pod sloganom: “Reconnect. Rebuild. Inovate.” okupio je više od 50.000 međurodnih turističkih profesionalaca iz 182 zemlje i za cilj ima povezivanje turističke zajednice i obnavljanje turističke industrije.

Direktor Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom Crne Gore Mladen Mikijelj danas je održao sastanak sa  direktoricom JU Dnevnog centra za djecu i omladinu  sa smetnjama i teškoćama u razvoju ,,Biseri“ iz Budve, gospođom Miljanom Mrđenović.

Kao rezultat ovog sastanka, a u cilju poboljšanja uslova za boravak u centru, potpisan je Ugovor o donaciji finansijskih sredstava u iznosu od 1.815,15 eura za kupovinu trake za trčanje za potrebe Dnevnog centra.

Tokom današnjeg sastanka direktorica JU Dnevni centar „Biseri“ izložila je aktivnosti koje se trenutno sprovode u ustanovi kojom ona rukovodi, ali i probleme i izazove sa kojima se suočavaju.

Ovom  donacijom Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore jasno pokazuje orijentisanost ka društveno-odgovornom poslovanju i visok stepen zrelosti i odgovornosti prema svakom pojedincu, posebno našim mladim sugrađanima sa smetnjama i teškoćama u razvoju.

U Bečićima je proteklog vikenda održana jubilarna „X Regionalna konferencija zdravstvenog, welness i SPA turizma“, a ključna tema bila je predstavljanje Programa razvoja zdravstvenog turizma, koji je Vlada Crne Gore usvojila sredinom oktobra. Konferenciju je organizovala Medical SPA Asocijacija Crne Gore u saradnji sa Klasterom zdravstvenog turizma Crne Gore i uz podršku Ministarstva ekonomskog razvoja.

Turistička organizacija Budva predstavlja turističku ponudu budvanske rivijere na jednom od vodećih globalnih događaja za svjetsku turističku industriju, „World Travel Market“, koji se održava od do 3. novembra  u Londonu.

Na području opštine Podgorica tokom petka i subote veče Turistička inspekcija sprovela je akcijske kontrole primjene epidemioloških mjera ali i uopšte poslovanja ugostiteljskih objekata. Kontrolisano je sprovođenje epidemioloških, odobrenja za obavljanje djelatnosti, izdavanje računa, kao i konzumiranje duvanskih proizvoda u zatvorenom prostoru.

Javno preduzeće za upravljanje morskim doborom Crne Gore u okviru projekta „Podizanje svijesti o vrijednostima i značaju zdravlja i zaštićenih područja“, u posebnom rezervatu prirode „Tivatska solila“  organizovalo je događaj „Kros - takmičenje za djecu OŠ „Branko Brinić“ i bazar za promociju lokalnih proizvoda i usluga.
Trenutne brojke nas opominju i ujedno ukazuju na ozbiljnost problema obolijevanja od karcinoma dojke. Veliki je značaj svakodnevnog praktikovanja zdravih stilova života, redovnog samopregleda dojki najmanje jedanput mjesečno i redovnih odlazaka na ultrazvučne i mamografske preglede i kontrole, poručeno je sa radionice održane u okviru aktivnosti povodom mjeseca borbe protiv karcinoma dojke.

Centralna banka Crne Gore, povodom Svjetskog dana štednje, 31. oktobra, osamnaesti put zaredom realizuje kampanju „Nedjelja štednje”, pod sloganom „Prvi korak u sigurnu budućnost”.

Elektroprivreda Crne Gore obavještava korisnike brojila čije se vlasništvo vodi na preminula lica, posebno 5.000 korisnika koji su navedeni na spisku objavljenom na www.epcg.com i portalu elektronske uprave (radi se o pretplatnim brojevima koji imaju dug po osnovu utrošene električne energije i koji su za neizmirivanje istog utuženi), da je zbog velikog interesovanja ponovo produžen rok za podnošenje zahtjeva sa 1. novembra na 10. novembar. Do sada je zahtjev za promjenu imena kupca podnijelo skoro 6.000 potrošača.

U Informaciji je, pored ostalog, sagledan eksperimentalni projekat hitnih mjera na Adi od februara ove godine.

Projekat „Solari 3000+ i 500+”, na inicijativu Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, preko Fonda za zaštitu životne sredine-Eko fonda, a u saradnji sa Elektroprivredom Crne Gore, CEDIS-om, Ministarstvom za kapitalne investicije i drugim nadležnim organima, kojim se obezbjeđuja podrška pri kupovini i ugradnji foto-naponskih panela snage do 10kW za individulne stambene objekte i ugradnje foto naponskih panela do 30kW za pravna lica na teritoriji Crne Gore, daće impuls zelenoj energetskoj tranziciji u Crnoj Gori.

Zbog planiranih radova na mreži, u ponedjeljak 1. novembra, bez napajanja električnom energijom u terminu od 8 do 10 sati će ostati trafike u blziini dječijeg vrtića u Mediteranskoj ulici.

U okviru podrške aktivnostima za unapređenje i razvoj poljoprivrede za 2021. godinu, korisnik ostvaruje pravo na dodjelu sredstava koja se odnose na sljedeće vidove podsticaja:

Direktor Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom u saradnji sa Opštinom Budva realizovalo u nov Mladen Mikijelj najavio je raspisivanje međunarodnog kunkursa za budvansko šetalište od Staroga grada do Bečića.

Prosječna zarada (bruto) u septembru 2021. godine u Crnoj Gori iznosila je 796 eura, dok je prosječna zarada bez poreza i doprinosa (neto) iznosila 533 eura. To je saopštenoniz MONSTAT-a.

“Prosječna (neto) zarada u septembru 2021. godine u odnosu na avgust 2021. godine zabilježila je rast od 0,2% dok je prosječna (neto) zarada u septembru 2021. godine u odnosu na isti mjesec prethodne godine zabilježila rast od 1,7%.Ako se ima u vidu da su potrošačke cijene u sepembru 2021. godine u odnosu na avgust 2021. godine zabilježile rast od 0,5% proizilazi da su realne zarade u istom periodu zabilježile pad od 0,3%”, navodi se u saopštenju.

Zbog planiranih radova na mreži, u subotu 30. oktobra, bez napajanja električnom energijom će biti zgrada MUP-a u Budvi u terminu od 9 do 15 sati.
Navedeni radovi se izvode u cilju kvalitetnijeg i sigurnijeg napajanja električnom energijom. U slučaju loših vremenskih uslova radovi će biti odgođeni.

Zavod za zapošljavanje Crne Gore i njemačka organizacija Help-Hilfe Selbsthilfe potpisale su Memorandum o saradnji, u okviru projekta “Socijalno uključivanje Roma i Egipćana uz posredovanje saradnika za socijalnu inkluziju”.

Pozivamo te na se prijaviš za radionicu ,,Digitalni marketing i društvene mreže'', koja će se održati u petak, 29. oktobra, sa početkom u 17 časpva. To poručuju iz Omladinskog kluba.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je u skladu sa zaključkom Vlade od 30. avgusta 2021. godine formiralo reformisanu radnu grupu za suzbijanje upotrebe eksplozivnih naprava i drugih nedozvoljenih alata u svrhu ulova ribe, koja je 26. oktobra 2021. godine održala svoj prvi sastanak u prostorijama ministarstva.

U Crnoj Gori je u septembru  u kolektivnom smještaju (hoteli, odmarališta, pansioni, moteli, turistička naselja, hosteli i dr.), ostvareno 96. 315 dolazaka i 395. 053 noćenja turista.

Turistička organizacija opštine Budva prisutna je na izložbenom prostoru na Jadranskom sajmu u Budvi, gdje se pod sloganom "Živjeti savremeno"  održava sajam građevine, vode, energetike, hrane, opreme za hotelijerstvo,  namještaja i dizajna.

Zbog planiranih radova na mreži, u četvrtak 28. oktobra, bez napajanja električnom energijom će od 8 do 14 sati  dio naselja Maini u blizini restorana “Parma”.
U terminu od 9 do 10, 30, bez struje će biti Kamenovo, Trap Kamenovo, Kuljače, Vojnići, Podličak, Hotel Mestral, Miločer, Sveti Stefan, Šumet, Blizikuće, Čelobrdo, Poljane, Drobni pijesak, Drobnići, Rijeka Reževića, Perazića Do, Krstac, Crvena Glavica, Rađenovići i Smokov Vijenac.
Navedeni radovi se izvode u cilju kvalitetnijeg i sigurnijeg napajanja električnom energijom. U slučaju loših vremenskih uslova radovi će biti odgođeni.

Promotivni destinacijski TV spot Nacionalne turističke organizacija Crne Gore, U društvu prirode, dobitnik je bronzane nagrade u kategoriji turistički film, na Međunarodnom filmskom festivalu u Njujorku, NYF TV & Film Awards. Riječ je o festivalu koji je od 1990. godine član Međunarodnog komiteta filmskih festivala u turizmu (CIFFT) koji čini četrnaest festivala turističkog filma, a koji podržavaju Svjetska turistička organizacija (UNWTO) i Evropska komisija za putovanja (ETC).
U kategoriji najbolji turistički film, pored Crne Gore, takmičilo se još evropskih i svjetskih destinacija, među kojima su Danska, Austrija, Litvanija, Španija, Grčka, Južna Afrika i Australija. Televizijske i filmske nagrade za 2021. godinu bile su visoko konkurentne, a upečatljiv sadržaj iz cijelog svijeta zadivio je veliki žiri. Dobitnici su prikazali strastveno i inovativno pripovijedanje koje je inspirisalo gledaoce u različitim žanrovima, uključujući zabavu, dokumentarne filmove, novinarstvo, sport, promociju i korporativne imidž filmove, kazali su predstavnici festivala NYF TV & Film Awards.
Ovo je treća međunarodna nagrada koja je u okviru CIFFT festivala dodijeljena destinacijskom filmu U društvu prirode, budući da je ove godine osvojio prvu nagradu na Međunarodnom festivalu turističkog filma The Golden City Gate u Berlinu i srebrnu nagradu na III Međunarodnom festivalu turističkog filma ITTFA u Africi. TV spot U društvu prirode je namijenjen promociji turističke ponude na domaćem, regionalnom i inostranim tržištima u pravcu održavanja i unapređenja imidža destinacije, animiranja turista da posjete Crnu Goru i što bržeg oporavka turističkog prometa od posljedica izazvanih pandemijom korona virusa.
Spot prikazuje integralnu crnogorsku turističku ponudu, raznolikost i kontrast destinacije. Kombinovanjem autentičnih lica i karaktera sa jedne i vrhunske arhitekture i pejzaža sa druge strane, ukazuje na tanku granicu između prirode i čovjeka i kroz snažan emotivan izraz šalje poruku da su ljudi u Crnoj Gori brižni, topli i nadasve gostoprimljivi i dobri domaćini, te da zahvaljujući bogatstvu i čistoći prirode i raznovrsnosti ponude turisti mogu kvalitetno provesti odmor u Crnoj Gori, osjećajući se bezbjedno i mirno.
Kreator idejnog koncepta TV spota i marketinške kampanje U društvu prirode je Bojan Joksimović, a režija je povjerena jednom od najuspješnijih crnogorskih reditelja mlađe generacije, Ivanu Marinoviću iz Herceg Novog. Spot je sniman u produkciji Artikulacija film, producentske kuće iz Podgorice na čelu sa producentom Ivanom Đurovićem.
Osim na crnogorskom spot je urađen na dodatnih sedam jezika (albanski, engleski, francuski, kineski, njemački, poljski, ruski), što je od izuzetne važnosti za promociju na različitim ciljnim tržištima.
Promotivni destinacijski TV spot U društvu prirode možete pogledati na:
https://www.youtube.com/watch?v=dXW8utVIYJc&t=2s

Opština Budva zaključila je ugovor sa podgoričkom firmom “Fidas” kojoj je povjeren posao uređenja i opremanja parkovske površine kod Srednje mješovite škole “Danilo Kiš”.

Danas u Crnu Goru stiže 100 hiljada vakcina kineskog proizvođača Sinovak, kao donacija Turske našoj zemlji. Ova vrijedna donacija rezultat je dogovora ministarke zdravlja dr Jelene Borovinić Bojović sa turskim kolegom, Fahretinom Kodžom, na sastanku koji je u Ankari održan u okviru nedavne zvanične posjete delegacije Vlade Crne Gore Turskoj.

U toku je priprema Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o turizmu i ugostiteljstvu, strateški veoma značajnog dokumenta kojim će se regulisati neka od pravnih pitanja koja se tiču uklanjanja biznis barijera, suzbijanja sive ekonomije, zaštite potrošača/turista i poboljšanja cjelokupnog ambijenta u oblasti turizma. Glavni nosilac aktivnosti prilikom pripreme Nacrta je stručni tim Ministarstva ekonomskog razvoja potpomognut stručnajcima iz raznih oblasti, kako bi se na kraju kao rezultat dobio kvalitetan i primjenjiv strateški dokument.

Direktor Javnog preduzeća "Regionalni vodovod Crnogorsko primorje" Josip Đurašković ponovo je podnio Centru bezbjednosti Podgorica, Upravi za inspekcijske poslove i Upravi za vode prijavu zbog nelegalne eksploatacije šljunka na Morači, čime je ugroženo ključno vodoizvorište kojim se napaja Crnogorsko primorje - Bolje sestre.

Direktor Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom Mladen Mikijelj kazao je da uskoro očekuju da od Vlade dobiju saglasnost na predlog sporazuma o ustupanju Luke Budva građanima.

Ministarstvo kapitalnih investicija saopštiolo je da će od danas važiti nove cijene naftnih derivata:

Raspored rada ljekara ove sedmice u Domu zdravlja

 

DOO "Komunalno" Budva poziva sve korisnike svojih usluga da u što kraćem roku izmire svoja dugovanja.

Opština Budva zaključila je ugovor sa cetinjskom kompanijom "Efel motors" za nabavku specijalizovanog vozila za Javnu ustanovu Dnevni centar za djecu i omladinu sa smetnjama i teškoćama u razvoju "Biseri" Budva.

Jadranski sajam organizuje sajam *Živjeti savremeno* u Budvi od 27. do 30.10. Radno vrijeme od 10 do 18 časova.

Predsjednik opštine Budva Marko Carević u svom kabinetu primio crnogorske džiu-džicu reprezentativce Andreja Kaljevića i Ljubicu Nikčević, čestitavši im uspjeh na Evropskom prvenstvu i osvajanje zlatne medalje.

Vakcinacija u Domu zdravlja

 Za revakcinu Pfizer vakcinom svi će biti pozvani dan ranije i obaviješteni od strane medicinske sestre o vremenu i datumu revakcinacije. To je saopšteno iz Doma zdravlja.
“Poruku koju ste dobili na mobilnom telefonu to je samo okviran datum i vrijeme, revakcinacija će biti 2-3 dana prije ili 2-3 dana kasnije.Vakcinacija se obavlja u ordinaciji br. 7 (Ulaz od strane MUP-a), bez obzira na lokaciju koju dobijete SMS porukom”, saopštili su iz Doma zdravlja.


 
 


DOO “Vodovod i kanalizacija“ Budva apeluje na korisnike brojila, koja se u njihovoj evidenciji još uvijek vode na imena preminulih, na druga imena ili investitora zgrade da u narednih 20 dana podnesu zahtjev za promjenu vlasništva.

U svjetlu ažuriranja protivepidemijskih mjera, u svijetu je trend, a i Crna Gora ga prati, da se prednost daje vakcinaciji.

Ukupna vrijednost minimalne potrošačke korpe za septembar 2021. godine iznosila je 665,1 eura.

Sastanak je predstavljao jedinstvenu priliku da direktorima vrtića bude prezentovana nedavno usvojena Strategija ranog i predškolskog vaspitanja i obrazovanja za period od  2021- 2025. godine, dokument koji daje smjernice za dalji rad u vaspitno obrazovnom procesu koji se odvija u vrtićima.

Sekretarijat za privredu Opštine Budva uputio je poziv svim građanima opštine Budva, mjesnim zajednicama, nevladinim organizacijama, organima lokalne uprave, preduzećima i ustanovama čiji je osnivač Opština, državnim organima i službama, pravnim licima, umjetnicima i ostalim zainteresovanim subjektima da uzmu učešće u Javnoj raspravi u vezi sa nacrtom Odluke o radnom vremenu.

Na današnjoj konferenciji za medije direktor Uprave za inspekcijske poslove Ilir Harasani predstavio je rezultate rada ove uprave tokom pojačane ljetnje turističke sezone. On je naglasio da je ova uprava zbog očekivanja slabije sezone dobila daleko niži budžet za obavljanje aktivnosti, pa da je i pored činjenice da je u bilo angažovano svega 70 inspektora u sezoni, organizovan odličan rad na terenu.

Predsjednik opštine Tivat Željko Komnenović i direktor Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom Mladen Mikijelj, sastali su se danas i razgovarali o projektima koji bi trebalo da budu realizovani u zoni morskog dobra na teritoriji Opštine Tivat. Nakon sastanka u Kabinetu predsjednika opštine, oni su obišli gradilište budućeg šetališta na plaži Belani.

Imajući u vidu veliki broj zahtjeva zainteresovanih korisnika prostora, u Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma će se pristupiti izmjenama i dopunama Programa privremenih objekata u zoni morskog dobra za period 2019-2023. godina.

Kako da mladi najbolje iskoriste prednosti LinkedIn-a na putu do zaposlenja, da istaknu znanja i vještine na konkurentan način i povežu se sa budućim poslodavcima?

DOO “Vodovod i kanalizacija“ Budva apeluje na korisnike brojila, koja se u njihovoj evidenciji još uvijek vode na imena preminulih, na druga imena ili investitora zgrade da u narednih 20 dana podnesu zahtjev za promjenu vlasništva.

DOO "Komunalno" Budva poziva sve korisnike svojih usluga da u što kraćem roku izmire svoja dugovanja.

Sekretarijat za privredu objavio je Javni poziv za dodjelu podrške razvoju poljoprivrede za 2021. godinu

Službenici Uprave policije su kroz akciju „Pojas“, koja je sprovođena na teritoriji Crne Gore, vršili pojačane kontrole upotrebe sigurnosnog pojasa.

Višegodišnji monitoring tjelesne kompozicije djece sprovodi se na Fakultetu za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta Crne Gore. Preliminarni rezultati ukazuju na visok procenat prekomjerno uhranjene i
gojazne djece u Crnoj Gori, upozoravaju istraživači sa ispred navedene institucije, koji ukazuju da je zdravi stil života narušen i da roditelji, kod kuće, i nastavnici, u školama, moraju imati ključnu ulogu u mijenjanju loših navika kada je nivo fizičke aktivnosti, ishrana i vrijeme provedeno pred ekranima u pitanju.

Novo rukovodstvo opštinskog preduzeća “Otpadne vode,doo Budva” su uspjeli da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Vještici upišu u katastar i to bez tereta i ograničenja jer za isto je postojala kako građevinska tako i upotrebna dozvola i iste u predata uz Zahtjev za uknjižbom. Područna jednica Uprave za katastar i državnu imovinu je 10.09.2021. donijela Rješenje broj 954-104-U-4618/21 kojim se odobrava upis svih predmetnih objekata koji pripadaju postrojenju u Vještici.

Vlada Crne Gore je usvojila Program razvoja zdravstvenog turizma Crne Gore 2021-2023. godine s Akcionim planom i Plan pripreme zimske turističke sezone 2021/2022. godine, što predstavlja jasan pokazatelj strateški orjentisanog pristupa za oporavak, ali i dodatni razvoj turizma kod nas.

Javno preduzeće za upravljanjem morskim dobrom obavijestilo je sve korisnike/zakupce morskog dobra, kao i druga zainteresovana pravna i fizička lica da Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma priprema Izmjene i dopune Programa privremenih objekata u zoni morskog dobra za period od 2019-2023. godine.

Cijene proizvoda i usluga lične potrošnje, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u septembru 2021. godine u odnosu na avgust 2021. godine u prosjeku su više za 0,5%. Potrošačke cijene u septembru 2021. godine u odnosu na isti mjesec prethodne godine, u prosjeku su više za 2,9%. To je saopšteno iz Uprave za statistiku- MONSTAT.

Projekti koji se realizuju u Regionalnom vodovodu, pored vrijednosti investicija i razvojnog karaktera, imaju ogroman značaj za građane i razvoj turizma na crnogorskom primorju, saopštio je predsjednik Odbora direktora kompanije, Zoran Lakušić, prenosi Mina bussines.

U petak, 15. oktobra u 9 sati u Crnu Goru stiže 40 hiljada doza Sputnjik V vakcina, najavila je ministarka zdravlja dr Jelena Borovinić Bojović.

Hotelska grupa " Budvanska rivijera" ocijenila je skandaloznom odlukom predsjednika Privrednog suda Blaža Jovanića da ne dozvoli da prinudno naplati potraivanje od Euromix trade.

Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom prijavilo je Komunalnoj policiji i inspekciji slučaj izgradnje četiri drvene montažne kućice na istočnom dijelu plaže Jaz.

Predstavnici Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma i osam crnogorskih opština Nikšić, Budva, Kotor, Tivat, Šavnik, Plužine, Žabljak i Herceg Novi danas su u Nikšiću održali sastanak sa rukovodstvom Alba Grupe i firme Interseroh iz Austrije, koji se bave cirkularnom ekonomijom, sa posebnim akcentom na oblast upravljanja otpadom, a sve u cilju formiranja i izgradnje jedinstvenog reciklažnog centra kojim bi se riješio problem otpada u ovim opštinama.

Sekretarijat za društvene djelatnosti Opštine Budva raspisao je konkurs za dodjelu stipendija za stidijsku 2021/22. godinu.

U okviru projekta „Evropska platforma za socijalnu politiku i zapošljavanje“. (“Employment and Social Affairs Platform 2 -ESAP 2) koju sprovodi Internacionalna organizacija rada (ILO),juče je održan sastanak u Upravi za inspekcijske poslove sa čelnicima iz inspekcija rada iz regiona.

Zbog planiranih radova na mreži, u srijedu 13. oktobra, bez napajanja električnom energijom će ostati dio Dositejeve ulice.

U okviru dječje nedjelje predstavnci đačkog parlameta JU 'Druga osnovna škola', Jovana, Vladislav i Tomislav u društvu pedagoškinje Besne Bubanje, posjetili su Udruženje roditelja 'Puževa kućica'.

Cijene taksi usluga na području budvanske opštine tokom zimskog perioda ostaju na takozvanoj ljetnjoj tarifi, odnosno start je 0,50 eura, a kilometar vožnje 1 euro.

Povodom Svjetskog dana mentalnog zdravlja dr Vasko Roganović, iz Doma zdravlja Budva napisao je tekst na temu "Mentalno zdravlje tokom pandemije virusom Covid 19"

Na inicijativu Svjetske federacije za mentalno zdravlje, počev od 1992.godine, 10.oktobra se obilježava Dan mentalnog zdravlja.

Nacionalna turistička organizacija Crne Gore organizovala je u KIC “Budo Tomović”  svečanu dodjelu nagrada i otvaranje izložbe likovnih radova na temu “Jesen na selu”.

Domaćinstva su u septembru 2021. godine potrošila 86.798.676 kWh (kilovatsati) električne energije, što je 31,7 odsto manje u odnosu na potrošnju ostvarenu u avgustu, a u odnosu na septembar 2020. potrošnja je manja za 2 odsto.

Na svečanosti upriličenoj povodom dodjele nagrada pobjednicima Takmičenja za najljepše pismo, te obilježavanja 9. oktobra, Svjetskog dana pošte, dodijeljene su nagrade najboljima.

Tržišna inspekcija sprovodi kontrole u skladu sa Planom rada za 2021. godinu, rukovodeći se vremenskim intervalima pojačanog prometa roba i usluga, a posebno stanjem na terenu.

Kroz program “Direktno otvaranje radnih mjesta – Javni rad“ šansu za zapošljavanje, na određeno vrijeme u trajanju do četiri mjeseca, dobiće 580 nezaposlenih lica sa evidencije Zavoda – odlučio je Upravni odbor Zavoda za zapošljavanje Crne Gore.

Privatna predškolska ustanova 'Maštolend' i JU Dnevni centar 'Biseri' organizuju humanitarnu izložbu u subotu, 9. oktobra.

Ukupan broj nezaposlenih u Crnoj Gori na dan 30. septembar iznosi 53. 958, podaci su Zavoda za zapošljavanje Crne Gore.

Nacionalna turistička organizacija Crne Gore u saradnji sa Ministarstvom prosvjete, nauke, kulture i sporta organizovala je tokom septembra konkurs za najbolji likovni rad na temu “Jesen na selu”, namijenjen učenicima osnovnih škola od I-V razreda.

U okviru sprovođenja GEF projekta „Promovisanje upravljanja zaštićenim područjima kroz integrisanu zaštitu morskih i priobalnih ekosistema u obalnom području Crne Gore“, Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma organizovalo je Obuku za upravljanje morskim zaštićenim područjima, od 4-6. oktobra, u Petrovcu, nadomak skoro proglašenog Parka prirode Katič.

Zbog planiranih radova na mreži, u petak 8. oktobra, bez napajanja električnom energijom će ostati dio naselja Ivanovići u blizini “Dječijeg  odmarališta Užice”.

Zbog planiranih radova na mreži, u četvrtak 7. oktobra, bez napajanja električnom energijom će ostati biti dio Dositejeve ulice.

Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta je obezbijedilo sredstva za isplatu stipendija i studentskih kredita za septembar i oktobar studijske 2020/2021. godine u iznosu 384.696,00 eura.

Ministarstvo kapitalnih investicija pokreće novu fazu programa „Energetski efikasan dom“ čiji je cilj smanjenje troškova grijanja i povećanje komfora u domaćinstvima, ostvarivanje značajnog smanjenja emisija CO2, kao i  razvoj tržišta efikasnih sistema za grijanje i hlađenje u Crnoj Gori.

Programom Elektrotehničkog fakulteta UCG “3D olovkama oživimo baštinu Crne Gore”, obilježeni su Dani evropske baštine u 2021. godini, kroz kreativnu radionicu održanu od 27. septembra do 1.
oktobra, u prostorijama partnera programa - Eklektik foto studiju i galerija, u Podgorici, i u prostorijama ETF-a.

Stariji su, kako je kazala generalna sekretarka CKCG Jelena Dubak, po svojoj prirodi jedna od najranjivijih grupa u društvu.

Narodna biblioteka Budve dobitnik je posebnog priznanja na 15.Međunarodnom sajmu knjiga i obrazovanja u Podgorici.

Vodovod i kanalizacija Budva pozvao je gradjane i privrednike da izmire zaostala dugovanja.